© Patrick Van Dyck

Ondernemers Zonder Grenzen maken indruk met aanleg van bossen in Afrika

De organisatie Ondernemers Zonder Grenzen (OZG) werd afgelopen week in het Duitse Bonn ontvangen bij de Verenigde Naties, bij Monique Barbut, verantwoordelijke voor de strijd tegen verwoestijning. Een gesprek dat normaal vijftien minuten zou duren, liep uit tot drie kwartier.

patrick van dyck

OZG wil door middel van herbebossing de verwoestijning van de Sahel tegengaan. “Wat oorspronkelijk een klimatologisch doel had, bleek na enkele jaren ook een grote economische en sociale impact te hebben”, vertelt Werner Sels, voorzitter van OZG. “De bossen die we aanleggen, zorgen voor een micro-economie. Ze zorgen op een veelzijdige manier voor extra inkomsten voor de lokale bevolking. De landbouw gedijt beter en de extra ingezaaide grassen zorgen voor voedsel voor de veestapel. Een vettere veestapel betekent betere prijzen op de markten. We zien nu dat na drie jaar het inkomen per inwoner in die dorpen gevoelig is verhoogd en dat de migratie uit de dorpen is stilgevallen. Op een groep van 50.000 bewoners is er de laatste drie jaar niemand meer vertrokken.”

Dat is de Verenigde Naties niet ontgaan. De VN wil het model van OZG op grote schaal gaan toepassen in de Sahel. “100 procent, niet 99,9 maar 100 procent van de Afrikaanse vluchtelingen komt uit ‘dry-lands’, de uitdrogende gebieden van Afrika”, stelt Monique Barbut van de VN. “Het systeem van OZG zou weleens het ei van Columbus kunnen zijn.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio