© Photo News

Organisatie weigert schadevergoeding voor ontevreden toeschouwers ‘Slag bij Waterloo’

Etienne Claude, voorzitter van de vzw Waterloo 1815-2015, en Patrick Parmentier, afgevaardigd bestuurder van VO-Event, reageren negatief op het persbericht van de Test-Aankoop van vrijdag. De verbruikersorganisatie had ontevreden toeschouwers opgeroepen om hun klachten kenbaar te maken aan Test-Aankoop. De verbruikersvereniging zou die klachten bundelen en een dossier voor schadevergoeding indienen.

Patrick Parmentier onderstreept dat uit contacten van VO-Event met Test-Aankoop niet mag afgeleid worden dat er een schadevergoeding komt. Parmentier is verbaasd over de oproep van Test-Aankoop en zegt dat hij deze houding niet kan begrijpen. Hij spreekt over “cliëntelisme” van Test-Aankoop.

Schoonheidsfouten

Patrick Parmentier erkent nochtans dat er enkele schoonheidsfouten zijn gemaakt bij de opstelling van de tribunes. Zo waren bepaalde plaatsen verkeerd genummerd. Maar er zijn volgens Parmentier telkens oplossingen gevonden voor de gerezen problemen. Dat blijkt volgens hem over het relatief geringe aantal e-mails met klachten. Ze kregen er een honderdtal, terwijl er 120.000 bezoekers waren die naar de reconstructies zijn komen kijken. De klachten gingen overigens praktisch allemaal over een slechte zichtbaarheid van het spektakel. Het aantal positieve mails was volgens de afgevaardigd bestuurder veel groter dan het aantal negatieve mails.

Aanmoedigingen

Etienne Claude zegt ook meer berichten met aanmoedigingen en gelukwensen te hebben gekregen dan klachten. De problemen met de mindere zichtbaarheid zijn voor hem kenmerkend voor dit soort spektakels. Zo zat de wind soms niet in de juiste richting om de rook weg te blazen van het afvuren van schoten, waar niets kan aan verholpen worden, en is het terrein op sommige plaatsen heuvelachtig, maar dat kon toch moeilijk genivelleerd worden.

Geen anachronismen

Etienne Claude wijst er op dat ze elk anachronisme bij de reconstructies wilden vermijden, reden waarom geen reuzenschermen werden opgesteld om het spektakel op uit te zenden.

Kinderen op de schoot

Volgens Test-Aankoop waren er veel ontevreden toeschouwers die klachten hadden over “onaanvaardbare omstandigheden” waarin de reconstructie van deze historische veldslag plaatsvond.

De ontvangen dossiers gewagen volgens Test-Aankoop van diverse problemen: “Voor soms peperdure uitverkochte stoelen was er zelfs geen alternatieve oplossing voorzien door de organisatie, sommige zitplaatsen boden een beperkt zicht op het slagveld tot zelfs helemaal geen zicht, of het moest een graanveld of heuvel zijn.”

“Sommige toeschouwers waren zelfs verplicht om hun kinderen op de schoot te nemen, terwijl zij wel degelijk de volledige prijs hadden betaald voor iedereen”, stelt Test-Aankoop. “En daarbovenop nog eens de pendelproblemen, gereserveerde parkeerplaatsen voor niets, een betreurenswaardige organisatie bij het onthaal van de toeschouwers en tenslotte de kwaliteit van de commentaar die beneden alle peil was ...”

Nu in het nieuws