Eerste geval van gekkekoeienziekte in Ierland sinds 2013

Foto: AP

Eerste geval van gekkekoeienziekte in Ierland sinds 2013

Print

In Ierland is een eerste geval van BSE of gekkekoeienziekte ontdekt sinds 2013. Dat maakten de autoriteiten bekend. Het nieuws komt hard aan in de rundvleessector, die nog maar pas aan het herstellen is van de economische schade als gevolg van de vorige epidemie.

‘Finale testen hebben bevestigd dat het wel degelijk gaat om een geval van BSE’, luidt het donderdag. De autoriteiten beklemtonen dat het één geïsoleerd geval betreft. Het dier werd begin juni dood aangetroffen op een boerderij in het noordoosten van Ierland. De 67 andere koeien op de boerderij werden geslacht. Zij testten negatief op BSE en hun vlees is vernietigd, bericht het Ierse ministerie van Landbouw.

De gekkekoeienziekte dook in de jaren 1980 in Groot-Brittannië op en breidde uit naar andere landen. Het eten van besmet vlees zou bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jacob kunnen veroorzaken.

Voor de Ierse veesector is de nieuwe besmetting alvast slecht nieuws. Ierland is één van de belangrijkste exporteurs van rundvlees ter wereld, maar als gevolg van de gekkekoeienziekte was zijn imago geschaad. De Verenigde Staten en China legden zelfs een ban op de import op, die nog maar vorige maand is opgeheven. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE heeft Ierland recentelijk geherkwalificeerd als een ‘verwaarloosbaar risico’. Mogelijk wordt dat nu opnieuw opgetrokken tot ‘beheersbaar risico’.

.

Nu in het nieuws