Eurogroep uit elkaar zonder akkoord over Griekenland

Foto: Reuters

Eurogroep uit elkaar zonder akkoord over Griekenland

Print

De eurogroep over Griekenland heeft woensdag geen doorbraak opgeleverd. De ministers van Financiën van de eurozone werden woensdagavond ingelicht over de stand van de onderhandelingen tussen Athene en zijn kredietverleners en gingen kort voor 21 uur uiteen. De onderhandelingen gaan woensdagnacht door, de eurogroep komt donderdag om 13 uur opnieuw samen.

Reeds voor de start van de eurogroep werden de hooggespannen verwachtingen bijgesteld door de deelnemende ministers. "Ik zou positief verrast zijn als er vanavond een akkoord komt", vatte de Finse minister Alexander Stubb het samen. "We staan nog niet veel verder dan maandag", zei zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. Maandag dienden de Grieken hun jongste voorstellen voor economische hervormingen in die moeten leiden tot bijkomende financiële hulp van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

Omdat de onderhandelingen die op basis van die voorstellen worden gevoerd tussen Griekenland en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF nog geen resultaat hadden opgeleverd, kon de eurogroep woensdag niet veel anders doen dan luisteren naar het verslag dat werd uitgebracht door de betrokkenen. Na minder dan anderhalf uur tweette Alexander Stubb dat de vergadering reeds afgelopen was.

Er werden aan de uitgang niet veel verklaringen afgelegd. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaan de Griekse onderhandelaars en de instellingen desnoods de hele nacht verder vergaderen om de impasse te doorbreken. Europees commissaris Valdis Dombrovskis zei dat het de bedoeling is om tegen donderdagochtend een akkoord te vinden. Op een nieuwe vergadering van de eurogroep, die gepland staat voor 13 uur donderdagmiddag, zou de langverwachte overeenkomst dan eindelijk besproken kunnen worden. Enkele uren later komen de staatshoofden en regeringsleiders in Brussel aan voor hun Europese top.

Woensdag om 23 uur gaat de Griekse eerste minister Alexis Tsipras opnieuw rond de tafel zitten met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-voorzitter Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde, eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en Klaus Regling, de topman van het Europees noodfonds. De Belgische minister Johan Van Overtveldt heeft goede hoop dat er nu wel een akkoord uit de bus komt. "Natuurlijk, anders zouden we niet morgen weer samenkomen", zei hij. Volgens Van Overtveldt proberen de instellingen "uit te rafelen hoe de Griekse voorstellen in het lopende programma ingepast kunnen worden".

Schuldverlichting

Uit documenten die woensdag uitlekten, blijkt dat er nog heel wat onenigheid bestaat tussen de Grieken en hun kredietverleners. De instellingen zouden de Griekse voorstellen hebben afgewezen, Athene had dan weer grote moeite met de "tegenvoorstellen". De pensioenen, het btw-stelsel en de vennootschapsbelasting lijken de grootste twistpunten. Om nog maar te zwijgen van de discussie of er nu al dan niet een nieuwe schuldverlichting moet komen.

Wat dat laatste punt betreft, zitten de instellingen ook niet op één lijn. Het IMF pleit al langer voor een herschikking van de Griekse schuldenberg, landen als Nederland, Finland en Duitsland willen daar niet van weten. Op de eurotop van afgelopen maandag scheen de Duitse bondskanselier zich nochtans "zeer voorzichtig" uitgelaten te hebben over de mogelijkheid van een schuldverlichting in de toekomst. Premier Tsipras zelf zou er op de top dan weer niet om gevraagd hebben.

Het stelsel van vervroegde pensionering moet volgens de instellingen helemaal worden afgeschaft. De pensioenleeftijd zou tegen 2022 opgetrokken moeten worden tot 67 jaar. De Griekse regering heeft dezelfde maatregel voorgesteld, maar mikt op 2025 als einddatum van de hervorming. Momenteel gaan de Grieken gemiddeld op hun 62ste met pensioen. Er is ook onenigheid over hoe de bijkomende besparingen in het pensioenstelsel, ter waarde van 1 procent van het bbp, moeten worden gerealiseerd en over de afschaffing van de bijkomende uitkeringen voor de laagste pensioenen.

De vennootschapsbelasting, die in Griekenland 26 procent bedraagt, wil de regering-Tsipras optrekken tot 29 procent, de instellingen willen de verhoging beperken tot 28 procent. Een eenmalige heffing van 12 procent op bedrijven die meer dan 500 miljoen euro winst per jaar maken, zien de schuldeisers niet zitten. De btw voor de horeca zou volgens de instellingen opgetrokken moeten worden van 13 naar 23 procent, de fiscale voordelen voor de Griekse eilanden zouden moeten worden afgeschaft - een maatregel die de Grieken willen tegenhouden omdat ze vrezen voor hun toeristische sector.

Andere pijnpunten, maar die minder onoverkomelijk lijken, gaan over besparingen op de Griekse defensieuitgaven, de arbeidswetgeving, collectieve loononderhandelingen, de lonen in de openbare sector en de openstelling van gesloten beroepen.

Terwijl de onderhandelaars woensdag de nacht ingaan, houdt iedereen in het achterhoofd dat Griekenland tegen volgende dinsdag 1,5 miljard euro aan schulden moet aflossen bij het IMF. Geld dat het land op dit ogenblik niet heeft.

Nu in het nieuws