Obama verzekert Hollande dat ‘vroegere praktijken’ voorbij zijn

Pesident Hollande en president Obama, vorig jaar op de Navo-top in Wales. Foto: AFP

Obama verzekert Hollande dat ‘vroegere praktijken’ voorbij zijn

Print

In een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot François Hollande heeft de Amerikaanse president Barack Obama herhaald dat ‘de praktijken die zich in het verleden afgespeeld kunnen hebben, maar die onaanvaardbaar zijn tussen bondgenoten, beëindigd worden’. Dat blijkt uit een verklaring van het Franse Elysée. Het gesprek tussen de twee staatshoofden kwam er nadat via Wikileaks was uitgelekt dat de NSA Hollande, maar ook zijn twee voorgangers, had afgeluisterd.

Ruim anderhalf jaar geleden al had Obama aangekondigd dat de Verenigde Staten staats- en regeringsleiders enkel nog zouden afluisteren als dat hoognodig is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

‘Verantwoordelijken van de Franse inlichtingendiensten trekken binnenkort naar Washington om de samenwerking te verdiepen’, aldus nog het Elysée.

Op het nieuws dat de Amerikanen Hollande, Sarkozy en Chirac afgeluisterd hebben, werd woedend gereageerd in Frankrijk. Eerder lieten de VS al weten dat ze Hollande niet afluisteren en dat ze daar ook geen plannen toe hebben - over het verleden werd niets gezegd in de Amerikaanse verklaring.

Nu in het nieuws