Zestien doden bij bloedige aanvallen van rivaliserende drugsbendes

Print

Er zijn zestien doden en tien gewonden gevallen bij twee bloedige aanvallen op een gewapende burgerwacht, vermoedelijk door een rivaliserende bende, in het westen van Mexico. Dat zegt de lokale politie woensdag.

Een eerste aanval vond plaats rond middernacht in het bergachtige gebied van de staat Michocan toen een groep gewapende burgers de wacht wou aflossen in de stad Tumbiscatio. Volgens de politie werd de groep “langs verschillende kanten bestookt” toen ze door Las Cruces reden. Het gevecht duurde ongeveer 40 minuten. Elf mensen lieten het leven, zes raakten gewond. Twee uur later kwamen bij een granaataanval tussen Tumbiscatio en Arteaga nog eens vijf leden van de gewapende burgerwacht om en vielen er vier gewonden.

De politie vermoedt dat de daders leden zijn van een rivaliserende burgerwacht.

Sinds 2013 zijn er verschillende militaire burgerwachten opgericht om, naar eigen zeggen, de gemeenschappen te beschermen tegen de lokale georganiseerde misdaad. Maar men veronderstelt dat verschillende leden van deze groeperingen zelf banden hebben met het criminele milieu.

Daarom werd er vorig jaar een speciale politie-eenheid opgericht die deze burgerwachten moet vervangen. De regering van president Enrique Pena Nieto beval de burgermilities om op te houden te bestaan en gaf aan de leden de kans om zich bij de nieuwe politie-eenheid te voegen. Er blijven echter nog verschillende milities actief.

MEEST RECENT