Chinezen denken aan Antwerpen voor hun nieuwe zijderoute

Foto: BELGA

Chinezen denken aan Antwerpen voor hun nieuwe zijderoute

Print
Antwerpen -

Tijdens het banket ter ere van het Belgische staatsbezoek heeft de Chinese president Xi Jinping Antwerpen vernoemd in het kader van het grote investeringsprogramma waarmee China betere logistieke verbindingen wil met Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die aan het staatsbezoek deelneemt.

Met het in het najaar van 2013 aangekondigde project “one belt, one road” wil China zijn belangrijkste industriesteden beter doen aansluiten bij handelscentra elders in Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het project bevat een luik via het spoor, dat eerder de klassieke zijderoute volgt, en een maritiem luik dat ook Zuid-Oost-Azië en landen rond de Indische Oceaan mee opneemt.

Infrastructuurwerken voor dit project zouden onder meer gefinancierd worden door de nieuwe Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), waar ons land tijdens dit Staatsbezoek een aanvraag tot toetreding heeft ingediend.

Bourgeois noemt het Chinese project fascinerend, maar ziet wel het belang om de IJzeren Rijn, de oude spoorverbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied, te heractiveren alleen maar toenemen. De discussie over heringebruikname van die IJzeren Rijn tussen ons land, Nederland en Duitsland sleept al vele jaren aan.

Dit staatsbezoek van de koning aan China geeft een grote rol aan de gewesten. De minister-presidenten van Vlaanderen, Brussel en Wallonië spelen een belangrijke rol in het economische luik dat aan dit staatsbezoek is gekoppeld. Vlaams minister-president Bourgeois mag dan wel een Vlaams-nationalist zijn, hij volgt de protocollaire verplichtingen tijdens het staatsbezoek op.

"Ik ben een legalist", zegt Bourgeois hierover. "Ook in België neem ik deel aan officiële plechtigheden". Bourgeois wijst op het onderscheid tussen een ambt en een partijprogramma. "Ik ben hier als minister-president. Ik doe mijn werk." Bourgeois wil tijdens het staatsbezoek de Vlaamse bedrijven actief in China steunen. "Als de bedrijven het belangrijk vinden dat ik hier ben, is het mijn taak om hier te zijn." De Vlaamse minister-president woonde de door koning Filip geleide vergadering bij met zeven grote Chinese investeerders. "Het feit dat het hof hen uitnodigde, maakt een verschil", zei hij.