Bouhanni sneller dan Boeckmans en Theuns in Halle-Ingooigem

Foto: Photopress.be

Bouhanni sneller dan Boeckmans en Theuns in Halle-Ingooigem

Print

Nacer Bouhanni heeft de 68e editie van Halle-Ingooigem (1.1) gewonnen. De Fransman van Cofidis was in de traditionele, generale repetitie voor het Belgisch Kampioenschap aanstaande zondag de snelste in een massasprint. Bouhanni is klaar om in de Tour de handschoen op te nemen tegen Greipel, Cavendish en Sagan.

Wielrennen op Sportwereld.be

Voor vele renners is Halle-Ingooigem de laatste rechte lijn als voorbereiding naar de nationale kampioenschappen die zondag volgen. Zo stond Tom Boonen erop om deze wedstrijd te rijden, net als ex-winnaar Nacer Bouhanni en tal van andere grote namen.

Vlucht van vijf

Omstreeks 12u30 trokken de renners zich onder een stralend zonnetje op gang op de Grote Markt van Halle. Al snel muisden vijf renners ervandoor: de jongeren Sandro Meurisse en Paullus Siskevicius van An Post en Sam Lennertz van Vastgoedservice, veldrijder Dieter Vanthourenhout van Sunweb en de Franse veteraan David Boucher (FDJ). Het peloton liet begaan en gaf het vijftal zelfs tien minuten voorgift voor ze aan de bergzone begonnen.

Etixx-Quick Step en Cofidis behielden rustig de controle in het peloton doorheen de Vlaamse Ardennen, waar achtereenvolgens de Kanarieberg, de Kruisberg, de Hotondberg en de Knokteberg werden bedwongen.

Gezapig passeerde het peloton zo voor een eerste keer door Ingooigem, waarna de plaatelijke rondjes begonnen met in totaal zelfs acht keer de beklimming van de Tiegemberg. Stelselmatig werd het tempo in het peloton opgevoerd en toen ook Lotto-Soudal en Etixx-Quick Step enkele mannetjes lieten werken, ging het snel. Nog voor het ingaan van de laatste 20 kilometer werden de vluchters gegrepen. Onder impuls van Stijn Vandenbergh, Zdenek Stybar en Stijn Devolder werd het peloton vervolgens gedecimeerd tot een dertigtal renners.

Op de voorlaatste beklimming van het Vossenhol ging Sep Vanmarcke zijn kans. Hij kreeg Nicolas Maes, Jelle Wallays, Kenny Dehaes en Geoffrey Soupe mee. Even later maakte ook Niki Terpstra de sprong naar voor. Het bleek allemaal een maat voor niets. Onder de boog van de laatste kilometer kwam alles terug samen. In de massasprint stond er geen maat op Nacer Bouhanni. De Fransman finishte met twee fietslengtes voorsprong op Kris Boeckmans en Edward Theuns. Een aantal renners - waaronder Eugenio Alafaci, Tim Kerkhof, Michel Kreder, Nick van der Lijcke en Kevin Pauwels  - kwam nog stevig ten val in die massaspurt. Voor Bouhanni is het al de zesde overwinning van het seizoen. Hij won ook al in 2012 en volgt zijn landgenoot Arnaud Démare op de erelijst op.

Rituitslag

1. Nacer Bouhanni (Fra-Cofidis)
2. Kris Boeckmans
3. Edward Theuns
4. Tom Van Asbroeck
 5. Aidis Kruopis (Lit)
 6. Justin Jules (Fra)
 7. Antoine Demoitie
 8. Jonas Van Genechten
9. Timothy Dupont
10. Pieter Vanspeybrouck
11. Tom Boonen
12. Jens Adams
13. Roy Jans
14. Joeri Stallaert
 15. Tim Merlier

 

MEEST RECENT