Voorlopig geen aparte eurotop over Griekse crisis

De Griekse premier Alexis Tsipras verlaat de onderhandelingen. Foto: Reuters

Eurogroep uiteen zonder akkoord

Voorlopig geen aparte eurotop over Griekse crisis

Print
De eurogroep is er donderdag niet in geslaagd om een oplossing voor de Griekse crisis te vinden. De ministers van Financiën hebben hun bijeenkomst na enkele uren stopgezet. Er komt in de marge van de Europese top ook geen aparte top om de crisis te bespreken.

Volgens ingewijden werd de vergadering van de eurogroep stopgezet op aandringen van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. Hij startte om 16 uur zijn Europese top waar de migratie en de Britse hervormingseisen bovenaan de agenda staan. Tusk zou 'zijn' top niet overhoop hebben willen laten halen door de Griekse crisis.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis gaf na afloop aan dat zijn collega's niet alleen kritiek hadden op de Griekse tekst, maar ook op het gezamenlijke voorstel van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 'We zullen de besprekingen verderzetten. De instituties gaan opnieuw naar de twee documenten kijken, en komt overleg met de Griekse overheid. We gaan door tot we een oplossing hebben.'


Er zou in de marge van de Europese top geen aparte eurotop komen om de Griekse crisis te bespreken. 'Niet op donderdag en ook niet op vrijdag', klinkt het.

Na het afgebroken eurogroepoverleg heeft voorzitter Jeroen Dijsselbloem de Europese staatshoofden en regeringsleiders - dus ook die van de niet-eurolanden - wel op de hoogte gebracht van de stand van de onderhandelingen. De interventie van de Nederlandse minister van Financiën stond al langer op de agenda, hij was namelijk uitgenodigd op de top om samen met de voorzitters van de Europese Raad, de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank hun rapport over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie voor te stellen.

De leiders wisselden ook van gedachten over de verdere aanpak van de onderhandelingen met de Grieken. 'Er werd geen inhoudelijk debat gevoerd, dat gebeurde maandagavond al', weet een ingewijde. De leiders kwamen overeen dat er geen nieuwe eurotop zal worden georganiseerd met alleen maar de premiers en presidenten van de eurolanden.

De onderhandelingen met Griekenland worden verdergezet door de drie instellingen. Naar alle waarschijnlijkheid komt de eurogroep, met de ministers van Financiën van de eurozone, zaterdag opnieuw bijeen.

Onenigheid

Al op voorhand bleek dat er nog grote onenigheid was tussen de voorstellen van de Europese Commissie, ECB en IMF, en wat de Grieken voor ogen hebben. 'De drie instituties hebben een voorstel gedaan, dat zullen ze zo meteen toelichten', zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem voor aanvang van de bijeenkomst van de ministers van Financiën uit de eurolanden. Hij gaf wel aan dat de Grieken het voorstel alvast niet zien zitten. 'Het belangrijkste is nu te horen waarom ze tot dit voorstel zijn gekomen'. Volgens Dijsselbloem is er 'op heel veel punten' sprake van onenigheid. Een noodscenario voor als het niet tot een akkoord komt zou volgens hem niet op tafel komen. 'Dat ga ik met de Griekse autoriteiten ook niet doen'.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble klonk nog pessimistischer. Volgens hem ligt er nog helemaal niets op tafel en zijn de Grieken zelfs stappen achteruit aan het zetten.

De bijeenkomst van de Eurogroep was overigens met een half uur uitgesteld tot 13.30 uur. Dat lijkt weinig, maar gezien de Europese leiders in principe al om 17.00 uur bijeenkomen verhoogde het wel de druk. 

'Laatste momenten zijn moeilijkste'

Bij aanvang van de top van de staatshoofden lieten ook sommige staatshoofden zich over Griekenland uit. Zo was premier Charles Michel nog vrij optimistisch over een akkoord. 'In een onderhandeling zijn de laatste momenten de moeilijkste. Ik heb nog hoop op een akkoord in de komende uren.'

Ook Europees president Donald Tusk liet zich in dezelfde zin uit. Hij zei dat de voorbije uren 'kritisch' zijn geweest, maar hij heeft er vertrouwen in 'Dat dit Grieks verhaal wel een happy end zal kennen'.

Geen verhoging noodkrediet

De ECB maakte ondertussen de dagelijkse beslissing bekend over het al dan niet verhogen van de limiet op de Emergency Liquidity Assistance (ELA), de noodsteun voor de Griekse banken. Die wordt niet verhoogd. Nadat Grieken massaal spaargeld afhaalden, gebeurde dat de voorbije week wel vier keer.

Nu in het nieuws