Jorinde Verwimp debuteert sterk

Jorinde Verwimp. Foto: Peter Vandenbulck

Paardensport Landenprijs dressuur

Jorinde Verwimp debuteert sterk

Print

België werd in Rotterdam vierde in de landenprijs. Het was vooral uitkijken naar Jorinde Verwimp (Tiamo) uit Wiekevorst, die haar eerste landenprijs reed.

Het gaat razendsnel voor de 20-jarige Jorinde Verwimp. Tijdens Jumping Mechelen werd ze verkozen tot VLP Talent van het Jaar. Enkele dagen later won ze in de Nekkerhal haar twee proeven in de categorie U25. Van die jeugdcategorie nam ze inmiddels afscheid. Een maand geleden reed ze al haar eerste internationale Grand Prix bij de seniores. Rotterdam was haar tweede Grand Prix en daar maakte ze deel uit van het nationale team.

Verwimp en Tiamo begonnen sterk. In de tussenstand schommelde ze rond de 73% en toen kwamen de galopwissels. ‘En daar ging het mis’, zucht ze. ‘Die oefening viel in het water. Ik kon me herpakken en nam vervolgens risico’s. In de volgende serie galopwissels ging het opnieuw mis waardoor ik finaal uitkwam op 68%. Echt jammer, maar risico’s moet je durven te nemen.’ Verwimp trekt zich wel op aan de constructieve commentaar van de jury. In de volgende rubriek, de Special, klom ze een procentje waardoor ze individueel zevende werd.

Vader Wim Verwimp geeft toe dat er nog te veel foutjes in de proef slopen, maar weet ook dat zijn dochter potentieel heeft. ‘De intrinsieke kwaliteit is er, daar twijfelt niemand aan, maar om constant boven de noodzakelijke 70% uit te komen, moet je een foutloze proef afleggen en die heb ik in Rotterdam niet gezien.’

Zijn vriendin Fanny Verliefden won in Rotterdam de driesterrenrubriek, al zag Wim dat zij ook in de Grand Prix in de fout ging. Na het optreden van Fanny en Jorinde in Rotterdam is het zeer realistisch dat Dressuurstal Verwimp begin augustus naar het EK gaat met twee amazones. Wim Verwimp hoopt en droomt er stiekem van, al zal hij het nooit expliciet toegeven of zeggen: ‘Er rest ons minder dan twee maanden voor het EK. Tussendoor is er nog het BK en pas nadien zal de selectie bekend worden gemaakt. Het potentieel is zeker aanwezig, er moet wel nog hard worden getraind om de foutjes weg te werken, zowel bij Fanny als bij Jorinde. We weten wat ons te doen staat.’

MEEST RECENT