ECB blijft steun aan Griekse banken verhogen

De crisis inspireert Griekse graffiti-kunstenaars Foto: EPA

ECB blijft steun aan Griekse banken verhogen

Print

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dinsdag het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken zoals verwacht verder verhoogd. Dat is nodig omdat Grieken massaal geld van hun rekeningen blijven halen.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank verleend. Het is niet duidelijk met hoeveel het plafond is opgetrokken.

De steun is bedoeld om te voorkomen dat Griekse banken omvallen. Zij zien al geruime tijd veel geld wegstromen door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

De ECB verruimde de mogelijkheid voor steun dinsdag voor de vierde keer binnen een week. De nieuwste verhoging volgt op de eurotop van maandag, waarbij werd aangegeven dat er mogelijk deze week eindelijk een akkoord komt over de verdere aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Zolang er geen definitief akkoord is bestaat de kans dat het plafond verder omhoog moet getrokken worden. De kans dat de Grieken banken weer meer gaan vertrouwen dan geld oppotten is immers klein zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst van het land binnen of buiten de Europese muntunie.

Nu in het nieuws