© GVA

Nieuwe stoeptegels met literaire citaten op Linkeroever

Vanaf september komen er op Linkeroever zeven nieuwe arduinen stoeptegels met een literair citaat en worden er drie hersteld. Het district geeft drie jaar lang een toelage aan ‘Citaat op straat’.

psim

Op Linkeroever werden de grote lanen vernoemd naar een literaire figuur. De namen Blancefloer, Beatrijs, Gloriant, Esmoreit en Halewijn komen uit ballades in versvorm, romantische verhalen en volkse legendes die dateren uit de middeleeuwen.

In totaal lenen meer dan vijftig schrijvers, kunstenaars en romanfiguren hun naam aan een straat op Linkeroever. In 2004 vatte het Actiecomité Linkeroever (ALO vzw) het plan op om bekende citaten van schrijvers in het straatbeeld aan te brengen.

Drijvende kracht achter het initiatief is auteur en voormalig De Standaard-journalist Hugo De Ridder. “Toen ik op Linkeroever kwam wonen, zag ik dat veel straten naar schrijvers werden vernoemd. Maar veel bewoners wisten niet over wie het ging. Via ALO zijn we dan met de stoeptegels begonnen”, zegt De Ridder.

Sindsdien liggen er 20 tot 25 tegels die verwijzen naar schrijvers, dichters en mythologische figuren. Zo kreeg de Louis Paul Boonstraat begin vorig jaar een arduinsteen met het citaat ‘Men is maar groot, als men gewoon is wat men is’. Bewonersgroep HELO klopte daarvoor naar aanleiding van haar zesjarig bestaan aan bij ALO.

Op 9 mei werd ‘Het was op enen avondstonde, dat Karel slapen begonde’ uit de ridderroman Karel ende Elegast onthuld ter gelegenheid van de zevende HELO-verjaardag. Dat gebeurde op het vroeger naamloze plein achter de Chicagoblok, dat op initiatief van HELO-voorzitter en districtsraadslid Marita Wuyts (N-VA) de naam Elegastplein kreeg.

Vanaf september wordt ‘Citaat op straat’ uitgebreid. Dit jaar zijn nieuwe arduinen tegels gepland met citaten van de Vlaamse schrijvers Julius Vuylsteke en Jules Persijn, de Vlaamse dichters Prosper van Langendonck, Willem Gijssels en Jonker Vander Noot, de Nederlandse dichter Anton van Duinkerke en eerste krantenuitgever Abraham Verhoeven, zegt De Ridder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners