“We zullen deze week een akkoord bereiken met Griekenland”

Jean-Claude Juncker. Foto: AP

“We zullen deze week een akkoord bereiken met Griekenland”

Print

Om 19 uur maandagavond moest tijdens een eurotop tot een akkoord gekomen worden over de Griekse malaise. Al voor aanvang was duidelijk dat dat niet zou lukken. Toch blijven de Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker optimistisch: een akkoord later deze week is nog altijd mogelijk.

“We hebben gevraagd om nauw samen te werken met de Griekse overheid om door alle details te gaan en de nodige berekening te maken”, gaf Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van de bijeenkomst met de eurogroep maandagmiddag aan. Maar als alles goed gaat kan de Eurogroep later deze week opnieuw vergaderen, en is een akkoord dan wel mogelijk.

“Ik ga ervan uit dat we deze week een akkoord met Griekenland zullen bereiken”, zei ook Jean-Claude Juncker. “Dat zal niet makkelijk zijn, maar we werken er dag en nacht aan.”

Het voorstel dat de Griekse premier Alexis Tsipras dit weekend klaarstoomde werd aanvankelijk goed ontvangen. Griekenland leek bereid toegevingen te doen om de schuldeisers tegemoet te komen. Maar het voorstel is in de loop van de dag nog aangepast, en de Europese Commissie, de ECB en het IMF hadden maar weinig tijd om de details door te nemen. Ze konden de Europgroep dan ook maar een eerste indruk van het voorstel geven.

“Te weinig nieuw”

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble temperde al voor aanvang meteen de verwachtingen. Hij zag te weinig nieuwe gegevens om de vergadering van de eurogroep van vanmiddag zelfs maar te kunnen voorbereiden. Daarmee zwengelde ook de geruchtenmolen aan dat de top van de europese leiders van vanavond niet voor een echte oplossing zal zorgen.

Ook de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt leek niet overtuigd. “Het standpunt van de eurogroep blijft hetzelfde: het lopende programma blijft de toetssteen. Als de Grieken met nieuwe voorstellen komen moeten we bekijken of dat in te passen valt in dat programma of niet. We hebben nog niets officieels gezien.”

“Nog enkele dagen”

De Duitse kanselier Angela Merkel ging niet in detail op het voorstel in, maar zei wel dat er nog wat marge is op het vlak van timing. Daarmee lijkt ze de weg vrij te maken voor langere gesprekken. Ze zegt dat de bijeenkomst van vanavond daardoor een eerder ‘consultatief’ karakter kan krijgen.

Langer werken, hogere btw

De krijtlijnen zijn maandagmorgen door een woordvoerder van de Griekse regering wel al openbaar gemaakt, aldus persagentschap Reuters. Zo wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar en worden uitzonderingen op elkaar afgestemd. Een tweede belangrijke pijler is de btw. Er komt voor de meeste producten een verhoging tot 23 procent. Energie en voeding zal onderhevig zijn aan 13 procent btw, en medicijnen en boeken 6 procent.

Bijsturen

Tot op de valreep lijkt er nog volop geschaafd te worden aan het voorstel. Vanmorgen ging nog een aangepaste versie naar de betrokkenen. En de agenda vanTsipras doet vermoeden dat er nog wel wat aanpassingen kunnen volgen. Hij ontmoette vanmorgen de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en IMF-topvrouw Christine Lagarde. Daarna had hij ook contact met een vertegenwoordiger van ECB-topman Mario Draghi, en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Net voor de bijeenkomst van de Europese leiders schuift Tsipras een laatste keer aan bij Europees president Tusk.

Bankrun

Voor de middag kwam ook de ECB al bijeen om de situatie van de Griekse banken te bekijken. De voorbije week hebben burgers massaal hun spaarboekje geplunderd om het geld thuis op te potten. Ze vrezen namelijk dat een Griekse uitstap de waarde van hun spaargeld sterk zou verminderen. Maar die bankrun brengt de banken in problemen. Zoals verwacht werden de noodkredieten voor de Griekse banken opnieuw opgetrokken.Dat gebeurde de voorbije dagen al meermaals. Dinsdagmorgen beraadt de ECB zich over een nieuwe verhoging, die bij het uitblijven van een oplossing meer dan waarschijnlijk weer nodig zal zijn.

Nu in het nieuws