© koen fasseur

Na Ringland nu GruunRant

Actiecomité Red de Voorkempen reikte zaterdag in het Kasteel van Schoten de Groene Dwarsligger uit aan Leo Cautereels voor zijn grote verdiensten voor het behoud van de natuur in de Voorkempen.

kristin matthyssen

De Groene Dwarsligger is letterlijk een groen geschilderde dwarsligger zoals ze tussen de spoorrails liggen. Cautereels, zelf nog oud-voorzitter van Red de Voorkempen, is vooral bekend van de redding van het Zoerselbos. Maar hij heeft ook veel betekend voor de acties rond de Antitankgracht en het behoud van de Brechtse Heide. Op het vlak van afvalbeleid speelde hij een pioniersrol.

Na de uitreiking zorgde Dirk Cleiren in het Kasteel van Schoten voor een interessante uiteenzetting over GruunRant, een levend netwerk dat alle grote natuurdomeinen in de noordrand van Antwerpen nog meer moet verbinden en beschermen. Red de Voorkempen heeft zich net als onder meer de buurtgroep Maria-ter-Heide, Greenplease Schilde, Natuurpunt Schijnvallei en leden van de milieuraden van Schoten en Schilde aangesloten bij het coördinatiecomité van GruunRant.

“Een interessant idee”, vindt ook laureaat Leo Cautereels. “De komende jaren groeit het aantal Antwerpenaars met duizenden aan. Binnen de Singel wordt het moeilijk om extra woongelegenheid te blijven creëren. De druk op de rand zal toenemen. GruunRant moet die groengebieden versterken.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio