Griekse crisis: dit gebeurt er vandaag

Foto: REUTERS

Griekse crisis: dit gebeurt er vandaag

Print

In Griekenland en ver daarbuiten staan alle ogen maandag gericht op Brussel, voor een hele dag van topoverleg rond de Griekse schuldencrisis. Die start met een nieuwe ontmoeting tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de internationale schuldeisers. ‘s Avonds komen de staats- en regeringsleiders van de eurozone in bijzondere zitting bijeen.

De bijzondere eurotop zal zich maandagavond buigen over de ‘definitieve oplossing’ van de Grieken om uit de huidige patstelling te komen. Een voorstel dat de Griekse premier Tsipras al telefonisch uit de doeken deed aan Berlijn, Parijs en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De eerste signalen zijn voorzichtig positief.

Enkele uren voor de eurotop komen de ministers van Financiën van de eurolanden nog samen om het pad te effenen voor de absolute toppers. Maar eerst zit Tsipras nog samen met de Europese Commissievoorzitter Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem.

Ook de gouverneurs van de Europese Centrale Bank zullen opnieuw de koppen bij elkaar moeten steken om te praten over verdere noodfinanciering. De telefonische conferentie komt er op vraag van de Bank van Griekenland en zou om 10.30 uur plaatsvinden, zo werd zondag bij betrokkenen vernomen.

Op het Syntagmaplein in Athene zijn ook weer betogingen gepland, voor én tegen Europa.

Nu in het nieuws