Tsipras communiceert “definitieve oplossing” aan Merkel, Hollande en Juncker

Foto: EPA

Tsipras communiceert “definitieve oplossing” aan Merkel, Hollande en Juncker

Print

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft woensdag de Griekse voorstellen “om tot een akkoord te komen dat voor beide partijen voordelig is” meegedeeld tijdens telefoongesprekken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Dat melden zijn diensten in een persbericht.

Volgens het persbericht moet het akkoord “leiden tot een definitieve, en geen voorlopige oplossing” voor het Griekse vraagstuk. Het persbericht vermeldt wel niet of het gaat om nieuwe voorstellen, terwijl het net dat is wat de schuldeisers (IMF, EU en ECB) gevraagd hadden naar aanleiding van de Eurotop van maandagavond.

Tsipras vertrekt zondagavond naar Brussel, zo klinkt het nog. Volgens een Europese bron had hij zaterdag al een onderhoud met Juncker. Minister Efklidis Tsakalotos, die de gesprekken met de schuldeisers coördineert, zal eveneens zondagavond naar Brussel vertrekken om de gesprekken van maandag te kunnen voorbereiden. Verder vindt er maandag een spoedbijeenkomst plaats van de Europese Centrale Bank (ECB) om de banken te steunen. 

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben vrijdag nog uitvoerig overleg gevoerd. De twee grootste lidstaten van de eurogroep presenteren zich als een verenigd front tegen Tsipras. Voor Hollande blijft het echter lastig manoeuvreren nu leden van het Franse parlement, waaronder leden van zijn eigen Socialistische Partij, hebben opgeroepen de “financiële chantage” van de Grieken te beëindigen. Hollande liet zondag, tijdens een bezoek aan de Wereldexpo in Milaan, nog weten dat Frankrijk en Italië willen dat er zo snel mogelijk een akkoord komt.

Nu in het nieuws