Tsipras: ‘Wie horrorscenario verwacht krijgt ongelijk’

Foto: EPA

Tsipras: ‘Wie horrorscenario verwacht krijgt ongelijk’

Print

De Griekse premier Alexander Tsipras blijft erbij dat er een oplossing mogelijk is voor de Griekse schuldcrisis zonder dat het land uit de Eurozone moet stappen. ‘Al wie uitgaat van crisis- en horrorscenario’s zal ongelijk krijgen’, zegt hij vrijdag in een mededeling.

Een Europese top leverde donderdag geen oplossing op. Na afloop gaf Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, aan dat de bal nu in het kamp van de Grieken ligt. Er zijn volgens hem niet voldoende sterke maatregelen voorgesteld door de Grieken. De Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk roept daarom de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone maandagavond bijeen voor een uitzonderlijke eurotop.

Dat de Europese leiders maandag opnieuw bijeenkomen noemt Tispras ‘een positieve ontwikkeling’ in de zoektocht naar een oplossing. ‘Er zal een oplossing komen, die de Europese regels en democratie respecteert, en het mogelijk maakt dat Griekenland binnen de eurozone opnieuw aanknoopt met groei’.

Spaargeld

In Griekenland zelf blijft de ongerustheid over de afloop van de hele eurocrisis toenemen. Donderdagavond vond in Athene nog een betoging plaats waar geëist werd dat Griekenland in de Eurozone moet blijven. Nog treffender is dat er de voorbije dagen blijkbaar steeds meer mensen voor kiezen om hun spaarboekje leeg te halen en alle cash te verbergen. Van maandag tot en met woensdag alleen al werd er in totaal 2 miljard euro afgehaald. Dat is zo’n 200 euro per inwoner, een bedrag dat vele malen hoger ligt dan gemiddeld.Sommigen vrezen namelijk dat hun spaargeld na een uitstap uit de Eurozone een groot deel van zijn waarde zal verliezen.

Nu in het nieuws