Schauvliege: ‘Fijnstofnorm werd vorig jaar niet overschreden in Vlaanderen’

Foto: BELGA

Schauvliege: ‘Fijnstofnorm werd vorig jaar niet overschreden in Vlaanderen’

Print

‘De Europese norm voor fijn stof werd vorig jaar niet overschreden in Vlaanderen. Dat bewijst dat we met het Vlaams luchtkwaliteitsplan op de goede weg zijn.’ Zo reageert de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op de verwijzing van België naar het Hof van Justitie van de Europese Unie omwille van de hoge fijnstofconcentraties.

De Europese fijnstofnorm werd in 2005 ingesteld. De norm bepaalt dat in een meetstation maximaal 35 dagen per jaar de daggrens van 50 microgram per kubieke meter fijn stof mag worden overschreden.

Vlaanderen telt 36 dergelijke meetstations. In 2013 werd de norm nog overschreden in drie stations (Borgerhout, Evergem en Roeselare). Vorig jaar was er geen enkele fijnstofoverschrijding meer, aldus Jan Pauwels, de woordvoerder van Schauvliege. Volgens hem baseert de Europese Commissie zich op de gegevens van 2013 voor de verwijzing naar het EU-Hof.

Ook op Belgisch niveau is er door de jaren heen een verbetering merkbaar. Van negen nomoverschrijdingen in 2012, ging het naar vijf in 2013. Vorig jaar werd de Europese fijnstofnorm enkel overschreden in het meetstation van Engis, zo blijkt uit gegevens op de website van de intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel).

Dit jaar werd de daggrenswaarde tot nog toe in geen enkel meetpunt meer dan 35 keer overschreden.

De Europese Commissie daagt België als entiteit voor het EU-Hof, maar de luchtkwaliteit is gewestelijke materie.

Nu in het nieuws