© BELGA

Somers: “Mobiliteitsscore voor woningen is compleet overbodig en paternalistisch”

Ook Bart Somers, Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement, ziet de invoering van een mobiliteitsscore of M-score voor woningen niet zitten. “Dit is compleet overbodig. Het betekent alleen maar extra bureaucratie en kosten. Kandidaat-kopers zijn perfect in staat om na te gaan hoe bereikbaar de woning is die ze op het oog hebben”, zegt Somers. Eerder had Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten het voorstel van minister Joke Schauvliege al bestempeld als “kafka”. N-VA-fractieleider Matthias Diependaele sprak van een “betuttelend” voorstel.

Minister Schauvliege maakte dinsdag via De Morgen bekend dat ze werkt aan een M-score of mobiliteitsscore voor woningen. Die M-score zou dan aangeven hoe bereikbaar je huis is en hoe vlot scholen, ziekenhuizen en winkels bereikbaar zijn. “Als de testfase goed verloopt, dan wil ik dit verplicht maken”, zegt Schauvliege.

Maar het plan botste meteen op kritiek van de eigen coalitiepartners N-VA en Open Vld. Open Vld-fractieleider Bart Somers sluit zich aan bij die kritiek. “Het doel - minder files - is goed, maar het middel, de M-score, is slecht. Het betekent extra regellast, bureaucratie en kosten, die compleet overbodig zijn. In plaats van nieuwe attesten en regels uit te vinden, zou men moeten nagaan hoe we de regellast in Vlaanderen kunnen verlagen”, aldus Somers.

De Open Vld-fractieleider vindt de M-score ook “paternalistisch”. Somers: “Kandidaat-kopers zijn vandaag al perfect in staat om na te gaan hoe bereikbaar de woning is die ze willen kopen. Je kan heel gemakkelijk en snel nagaan waar de dichtste bushalte, winkel of school is. Velen doen dat al. Een extra attest, met extra bureaucratie, is dus niet nodig. Dit behoort niet tot de kerntaken van een overheid. Files aanpakken doe je niet met extra bureaucratie.”

Nu in het nieuws