‘Leider al-Qaeda in Jemen gedood door Amerikaanse drone’

Nasir al-Wuhayshi zou zijn gedood bij een drone-aanval afgelopen vrijdag in Mukalla. Foto: IMAGEGLOBE

‘Leider al-Qaeda in Jemen gedood door Amerikaanse drone’

Print

De leider van al-Qaeda op het Arabische schiereiland (AQAP) zou in Jemen zijn gedood door een Amerikaanse drone. Dat bericht CNN maandagnacht.

Het gaat om Nasir al-Wuhayshi. Amper 24 uur eerder waren er nog -onbevestigde- berichten over de dood van Mokhtar Almokhtar, de leider van een aan al-Qaeda gelinkte terreurbeweging in Noord-Afrika. Ook daar zou het Amerikaanse leger verantwoordelijk voor zijn.

Nasir al-Wuhayshi zou zijn gedood bij een drone-aanval afgelopen vrijdag in Mukalla. Het Amerikaanse leger of AQAP zelf hebben de informatie nog niet bevestigd, maar Jemenitische media maken wel melding van zijn overlijden.

Al-Wuhayshi was na al-Zawahiri de nummer twee van al-Qaeda wereldwijd. Hij staat ook op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen, omdat hij aanslagen zou hebben gepland op Amerikaanse bodem.

‘Schaduw van Osama bin Laden’

Al-Wuhayshi, afkomstig uit het zuiden van Jemen, ontmoette al-Qaeda-leider Osama bin Laden in de jaren negentig in Afghanistan. Hij werd zijn persoonlijke secretaris. Jarenlang fungeerde hij als ‘zijn schaduw’. Eind 2001 slaagde hij erin om de regio Tora Bora in Afghanistan te ontvluchtten, na het offensief van de Amerikanen als antwoord op de aanslagen van 9/11. De man bouwde in zijn thuisland Jemen een netwerk van al-Qaeda op, eerst vanuit de gevangenis, waar hij in 2006 kon ontsnappen. Drie jaar later werden de Jemenitische en Saudische tak verenigd onder AQAP. Voor de VS is dat nog steeds de meest gevaarlijke divisie van de terreurbeweging al-Qaeda.

AQAP eiste onder meer de verantwoordelijkheid op van de aanval op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo in januari van dit jaar in Parijs.

Al-Wuhayshi zou binnen AQAP worden opgevolgd door Qasim al-Rim, ook wel Abu Hureira al-Sanaani genaamd.

Nu in het nieuws