© IMAGEGLOBE

Britse geheime dienst trekt spionnen terug uit ‘vijandige landen’

Rusland en China hebben toegang tot versleutelde documenten die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden nog niet publiek had gemaakt. Dat melden de Britse media in de nacht van zaterdag op zondag. Uit voorzorg werden er agenten van de Britse inlichtingendiensten teruggetrokken, zo klinkt het ook.

Rusland en China kunnen de beveiligingscode kraken en zijn dus perfect in staat om de inhoud van de documenten na te gaan, zo schrijft de krant The Sunday Times. Het blad beroept zich voor de informatie op bronnen bij de Britse veiligheidsdiensten, bij het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken en op het kabinet van de prime minister.

De Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 moest noodgedwongen agenten terugtrekken uit operaties in ‘vijandige landen’, zo meldt een anonieme hooggeplaatste regeringsambtenaar aan de krant. Er werd niet meegedeeld waar een wanneer de agenten werden teruggeroepen. Ook de redactie van BBC kreeg bevestigd dat spionnen moesten worden teruggehaald omdat hun leven in gevaar kwam. De omroep benadrukt wel dat er 'geen bewijzen' zijn dat een van die agenten iets ernstigs is overkomen.

Omdat Rusland en China kennis hebben verworven over 'de manier waarop we werken' hebben de Britse geheime diensten 'vitale informatie' gemist, zegt een regeringsambtenaar aan BBC. 'Leden van de regering zijn erg gefrustreerd omdat die man al die informatie openbaar heeft kunnen maken', zegt ook Tom Shipman, een journalist die meewerkte aan het artikel in The Sunday Times.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft twee jaar geleden heel wat informatie gelekt over de activiteiten van vooral de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, maar ook van zijn Britse tegenhanger GCHQ.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER