Soedanese president mag niet weg uit Zuid-Afrika

Foto: AFP

Soedanese president mag niet weg uit Zuid-Afrika

Print

De met een internationaal aanhoudingsbevel gezochte Soedanese president Omar al-Bashir mag Zuid-Afrika voorlopig niet verlaten. Dat besliste een gerecht in Pretoria zondag. Of hij wordt aangehouden staat nog niet vast

Rechter Hans Fabricius verklaarde dat al-Bashir het land niet mag verlaten tot het gerecht over zijn arrestatie uitspraak doet. Het proces wordt zondagnamiddag voorgezet. Bashir is in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie. Het ICC heeft twee aanhoudingsbevelen tegen Bashir uitstaan en ziet nu de kans om hem voor het gerecht te krijgen. Bashir, die sinds 1989 aan de macht is, wordt sinds 2009 gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de aanklager is hij verantwoordelijk voor de genocide in de crisisregio Darfoer.

De mensenrechtengroep South African Litigation Centre diende zaterdagavond een dringend verzoek in om ervoor te zorgen dat de Zuid-Afrikaanse regering al-Bashir laat arresteren. Advocate Caroline James zei dat het openbaar ministerie de rechter zondagmorgen om meer tijd vroeg om de hoorzitting voor te bereiden.

Omdat Zuid-Afrika het Strafhof erkent, zou het land Bashir kunnen arresteren en uitleveren. Toch achten waarnemers de kans klein dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten Bashir zouden oppakken.

De top van de Afrikaanse Unie gaat zondag van start in Johannesburg. Al-Bashir toonde zich in Zuid-Afrika nog niet in de openbaarheid.

MEEST RECENT