Meester Van den Eeckhaut krijgt straat in Nieuwmoer

Print
Kalmthout - De gemeente Kalmthout eert de grondlegger van het huidige Gitok met eigen straatnaam : Meester Van den Eeckhautstraat.

Voor de meeste Nieuwmoerenaars was het niet meer dan vanzelfsprekend dat hun ‘meester’ die bijna dertig jaar geleden overleed, een eigen straatnaam kreeg. “Hij zette Nieuwmoer en ook Kalmthout op de pedagogische kaart van Vlaanderen. Zijn aanpak was vernieuwend voor die tijd. Als hij strafte was dat doordacht. Lijfstraffen waren nooit een correcte oplossing. Die aanpak hielp en Nieuwmoer respecteerde zijn meester Van den Eeckhaut”, zegt oud-leerling Guy Bruegelmans.

Oost-Vlaming Van den Eeckhaut werd in 1922 schoolhoofd van de gemeentelijke lagere jongensschool in Nieuwmoer.  Toen bestond een basisschool nog uit acht leerjaren en meester Van den Eeckhaut gaf lang les in aan de oudste leerlingen.

Eind jaren vijftig werd de vierde graad basisonderwijs afgeschaft. Meester Van den Eeckhaut was hierover bezorgd en daarom richtte hij een gemeentelijke lagere secundaire beroepsschool op.  In 1961 werd hij benoemd tot directeur van de school, die de basis vormde van het huidige Gitok.

Lees het volledige artikel maandag in Gazet van Antwerpen, editie Noord.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio