© Photo News

Kleding uit containers wordt doorverkocht

Liefst 96 procent van de 50.000 ton oude kleding die vorig jaar werd ingezameld via containers gaat niet naar een ontwikkelingsland.

Dankzij mensen die hun afgedragen jeans of te krap geworden T-shirt in een kledingcontainer van een non-profitorganisatie deponeerden, hebben Oxfam, Wereld Missie Hulp, de Kringwinkel en de Salvatorianen in 2014 zo’n 22.000 ton kleren opgehaald. Maar alleen Wereld Missie Hulp stuurt nog de inhoud van een op de drie containers naar ontwikkelingslanden in Afrika en Latijns-Amerika, of naar rampgebieden zoals Nepal. De rest wordt hier verkocht op de tweedehandsmarkt.

Het grootste deel - 28.000 ton - wordt bovendien binnengehaald door commerciële bedrijven die steeds meer marktaandeel afsnoepen van de goede doelen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws.

Toch hopen de ngo’s dat de Vlaming er niet mee stopt afdankertjes in containers te deponeren. ‘Door die kleding door te verkopen, hebben we vorig jaar 425.000 euro kunnen investeren in ontwikkelingslanden’, zegt Wouter Fransen van Oxfam. ‘Dat geld is veel nuttiger dan de kleding op te sturen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER