Zeker zes doden na Saudische luchtaanvallen op oude stad Sanaa

Foto: AP

Zeker zes doden na Saudische luchtaanvallen op oude stad Sanaa

Print

De Oude Stad van Sanaa staat op de lijst met Werelderfgoed. De archeologische site dreigt beschadigd te worden als de Arabische coalitie er de Houthi’s tracht te verdrijven vanuit de lucht. Bij de laatste aanvallen vielen bovendien minstens zes doden en raakten vele anderen gewond. Dat meldt het nieuwsagentschap van de overheid van Jemen vrijdag.

De aanvallen, die vroeg in de ochtend aanvatten, vernielden vijf huizen en beschadigden verschillende andere gebouwen. Dat zegt het nieuwsagentschap dat gecontroleerd wordt door de Houthi-rebellen.

De historische stad van Sanaa wordt al meer dan 2.500 jaar bewoond en werd in de 7de en 8ste eeuw een belangrijk centrum voor de verspreiding van de islam. Het heeft 103 moskeeën, 14 hammams en meer dan 6.000 huizen die allemaal gebouwd werden vóór de 11de eeuw.

Sinds maart tracht een Arabische militaire coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië, de Houthi-rebellen uit Jemen te verdrijven. De sjiitische rebellen zijn op dit moment de dominerende macht in Jemen. Al sinds begin dit jaar vechten ze tegen de aanhangers van de huidige president Abed Rabbo Mansur Hadi, in de hoop de ex-president Saleh opnieuw aan de macht te krijgen. Sinds september vorig jaar grote delen van Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa, in het westen van het land, veroverd.

In mei werd nog een door de VN georganiseerd vijfdaags staakt-het-vuren ingezet, om zo humanitaire hulp toe te laten voor de bevolking in het gebied. Daarna gingen de gevechten opnieuw door. Het geweld in Jemen zou al bijna 2.000 doden en 7.400 gewonden geëist hebben. Tachtig procent van de bevolking heeft een vorm van humanitaire hulp nodig.

Deze zondag vinden gesprekken plaats in Genève om een oplossing voor de crisis te vinden.

MEEST RECENT