Zo merkt niemand dat je zweetvoeten hebt

Foto: SS

Beauty

Zo merkt niemand dat je zweetvoeten hebt

Print

Okselkringen, scheeruitslag of niet zo frisse sportsloffen? De zomer is – naast terrasjesweer, blote benen en jolige strandpret – helaas ook het seizoen van de kleine, al dan niet gênante ongemakjes. Maar geen paniek: Met ‘S.O.S. Zomer’ loodst SHE je probleemloos door de warmere dagen. Vandaag: zo voorkom én camoufleer je zweetvoeten.

Zo voorkom je vieze geurtjes

Ademende materialen
Net zoals die polyester blouse geen succesnummer is bij tropische temperaturen, pas je ook in het schoenendepartement voor kunststoffen. Perfect excuus om te investeren in dat iets duurdere, ademende, lederen paar, dus. Graag sokken in je schoenen? Koop speciale ademende exemplaren, draag nooit twee dagen na elkaar hetzelfde paar en laat de wasverzachter achterwege. Sokken die behandeld zijn met wasverzachter kunnen minder goed vocht opnemen.

Azijnbadje
Was je voeten elke dag met zeep en geef ze af en toe een badje met witte azijn (1/3 tas azijn voor een grote kom warm water), want dat doodt de bacteriën. Belangrijk: droog je voeten goed af (ook tussen de tenen) voor je schoenen of sokken aantrekt. Gebruik eventueel je haardroger op de koelste stand om je voeten kurkdroog te blazen.

Pak je eelt aan
Eelt is dode, harde huid die zacht en vochtig wordt als je voeten gaan zweten in je schoenen: een ideale voedingsbodem voor bacteriën die geurtjes kunnen veroorzaken. Trakteer jezelf daarom geregeld op een pedicure of verwijder je eelt zelf met een (elektrische) voetvijl.

Boorzuurschilfers
Strooi de schilfers in je schoenen om overtollig vocht op te nemen. Ook talkpoeder of zinkzalf houden je voeten droger.

Gemalen koffie
Slinger je schoenen niet zomaar in de hoek van de kamer, maar zorg ervoor dat ze kunnen uitdrogen voor je ze weer aantrekt. Versnel het droogproces met proppen krantenpapier of nylonsokken die je vult met gemalen koffie of natriumbicarbonaat. Je hebt overigens niet voor niets zo veel paar schoenen in huis: wissel af, zodat ze helemaal kunnen uitdrogen.

Zo krijg je de vieze geurtjes weer weg

Droogkastdoekjes
Na voorkomen: genezen. Om vieze geurtjes uit je schoenen te krijgen kun je er een opgefrommeld doekje voor de droogkast instoppen. Het geeft een frisse geur af en absorbeert vocht.

Lavendelolie
Druppel een beetje lavendelolie in elke schoen. De olie heeft niet alleen een antibacteriële werking, maar laat je schoenen ook meteen weer fris ruiken. Twee druppeltjes per schoen volstaan.

Kattenbakvulling
Vul een nylonsok met kattenbakkorrels en stop die in je schoen. De vulling absorbeert niet alleen het zweet, maar is ook gemaakt om vervelende geurtjes te elimineren.

Ontsmettingsalcohol
Reinig je schoenen aan de binnenkant met een watje gedrenkt in ontsmettingsalcohol. Zo verwijder je oude, opgedroogde zweetresten. De alcohol verdampt meteen, dus je schoenen zijn snel droog aan de binnenkant en ruiken meteen weer fris.

NIET TE MISSEN