Regering bekijkt modernisering sociale tarieven telecomoperatoren

minister van Telecom Alexander De Croo. Foto: Photo News

Regering bekijkt modernisering sociale tarieven telecomoperatoren

Print

De federale regering onderzoekt een ‘modernisering’ van het systeem van sociale tarieven die telecomoperatoren moeten aanbieden. Dat zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over klachten van Mobistar en Base.

In België moeten de grote operatoren sociale tarieven aanbieden voor vaste telefonie, mobile telefonie en internet. Ze moeten ook mee een fonds spijzen om de kost van die sociale tarieven op te vangen.

Het Europees Hof van Justitie is echter van oordeel dat lidstaten telecomoperatoren weliswaar mogen verplichten om mensen met een laag inkomen sociale tarieven aan te bieden voor mobiele telefonie of mobiel internet, maar dat de operatoren niet moeten opdraaien voor de kosten.

Aanpassingen aan het Belgische systeem lijken dus nodig. Minister van Telecom De Croo laat alvast weten dat een aanpassing van de toekenningsvoorwaarden en het toepassingsgebied van de sociale tarieven ‘in onderzoek’ is. ‘We zullen daarbij ook rekening houden met de uitspraken van het Europees Hof en het Grondwettelijk Hof’, luidt het.

De uitspraak van het Europees Hof kwam er immers na een prejudiciële vraag van het Belgisch Grondwettelijk Hof. Dat laatste moet zich nog ten gronde uitspreken.

Nog volgens het kabinet-De Croo telt België momenteel ruim 18.300 abonnees met een sociale korting op mobiele telefonie, als afzonderlijk product of in een bundel.

MEEST RECENT