© SS

4 op 5 kinderen poetsen tandjes niet goed genoeg

Amper 29 procent van de kinderen tot 6 jaar poetst twee keer per dag de tandjes. 55 procent poetst maar één keer, en 3 procent van de kinderen tussen 1 en 6 poetst de tanden zelfs nooit. Dat blijkt uit een enquête van CM bij 454 ouders. ‘Verontrustende cijfers’, klinkt het bij CM. Het glazuur van kindertanden is immers nog niet sterk genoeg, waardoor ze heel gevoelig zijn voor gaatjes.

rdm

‘Het is heel belangrijk om al op jonge leeftijd te leren zorg dragen voor je gebit’, zegt Griet Rummens van CM. CM legt in drie vuistregels uit hoe je dat doet: beginnen met poetsen voor de eerste verjaardag, minstens twee keer per dag de tanden poetsen en hulp inroepen van mama of papa bij het poetsen. Uit het CM-onderzoek blijkt echter dat amper 19 procent van de kinderen aan die 3 voorwaarden voldoet. De overige 4 op 5 poetsen dus niet zoals het hoort.

Bijna de helft van de ouders uit de studie geeft ook aan dat hun kinderen tanden poetsen niet leuk vinden: ze willen hun mondje niet openen, eten de tandpasta op, zuigen op de tandenborstel of willen veel liever zelf hun tanden poetsen. Griet Rummens: ‘We merken dat ouders op zoek gaan naar middeltjes om tanden poetsen leuk te houden. CM wil daarbij helpen. In alle consultatiebureaus van Kind en Preventie en in de CM-kantoren delen wij de komende maanden stickers met mascotte Ben De Bever uit. Kinderen kunnen ze verzamelen door goed hun tanden te poetsen. Kinderen stimuleren zit vaak in kleine dingen. Laat hen mee hun tandenborstel kiezen, speel een kinderliedje af of geef als ouder het goede voorbeeld.’

Een paar tips om tanden poetsen leuker te maken:

  • Zoek een favoriet kinderliedje of kort verhaaltje dat ongeveer twee minuten duurt en luister er samen met je kindje naar tijdens het tanden poetsen.
  • Gebruik een leuke zandloper of keukenwekker die aanduidt hoe lang je moet poetsen
  • Laat je kindje mee kiezen als je een nieuwe tandenborstel koopt.
  • Gebruik een stickerkaart. Na elke poetsbeurt mag je kind een stickertje plakken. Is de kaart vol, krijgt het een beloning (bv. poetsdiploma, leuk uitje, klein hebbedingetje).
  • Reageer enthousiast als je kind flink poetst.
  • Geef zelf het goede voorbeeld en poets samen met hem. Kleine kinderen doen hun ouders graag na.
  • Geef het tanden poetsen een plaats in het avondritueel. Zo zal je kindje er zelf naar vragen.
Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin