© Wim Kempenaers (WKB)

Criminaliteit

42 procent Antwerpse gevangenen is illegaal

Bijna de helft van de populatie in de Antwerpse gevangenis is illegaal. En een op tien van de gearresteerde criminelen heeft geen geldig verblijfsstatuut.

Joris Van der Aa

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft opgevraagd bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Criminele illegalen houden zich vooral bezig met winkeldiefstal en drugshandel. In 2014 werden 185 illegalen opgepakt wegens het dealen van drugs. Maar vanwaar het hoge percentage illegalen in de gevangenis?

“Illegalen die misdrijven hebben gepleegd belanden vaker in de gevangenis, omdat wij als onderzoeksrechter geen andere keuze hebben dan hen op te sluiten. Ze beschikken niet over een legaal inkomen en niet over een vast adres. Daardoor is de kans op recidive en onttrekking aan de strafvervolging groot. Illegalen zitten ook langer in de gevangenis omdat ze niet in aanmerking komen voor een enkelband. Dat verklaart hun oververtegenwoordiging in de gevangenis."

"En illegalen zijn natuurlijk zeer kwetsbaar, waardoor ze gemakkelijker in de criminaliteit terechtkomen. Maar dat is geen nieuw gegeven, dat gebeurt al zo lang als dat ik bij justitie werk. En ik draai toch al een aantal jaren mee.”

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen