Miljardenproject komt stap dichterbij

Foto: ssj

Miljardenproject komt stap dichterbij

Print
Mol -

Een Japanse delegatie heeft woensdag in Brussel op hoog niveau vergaderd over mogelijke deelname van Japan bij de bouw van de nieuwe Myrrha-reactor bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Voor SCK was dat niet zomaar een koffieklets: het voorbestaan van SCK als nucleair kennisinstituut van het hoogste niveau, hangt van de bouw van Myrrha af. En van medefinanciering ervan door Japan.

De nieuwe reactor zou in staat zijn de levensduur van sommige hoogradioactieve elementen te verminderen, wat een groot voordeel zou zijn voor definitieve afvalberging.

Prof. dr. Hamid Aït Abderrahim, projectleider bij Myrrha en medeonderhandelaar, is optimistisch: “We hopen in het voorjaar van 2016 een contract voor medefinanciering van het project te tekenen.”

Als dat gebeurt dan is de SCK-top ervan overtuigd nog andere landen over de streep te trekken. Dat zal wel moeten, want de regering stelde in 2010 al dat België 40 procent van de geraamde bouwkost van 1,5 miljard euro voor Myrrha wil ophoesten, maar dat de rest van buitenlandse participatie moet komen.

Er zijn ook critici. “De onzekerheid die al jaren over het Myrrah-project hangt is een slecht voor het SCK”, meent Kristof Calvo, fractieleider van Groen in de Kamer. “België moet een keuze maken: in de hele wereld daalt het belang van kernenergie. Wij willen dat het SCK het ‘Studiecentrum voor Kernveiligheid’ wordt.”

Lees er donderdag alles over in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio