“Ringland krijgt de deur in het gezicht geslagen”

Print

Volgens minister Ben Weyts (N-VA) vordert het Oosterweel-dossier beter dan ooit tevoren. Maar Groen heeft grote twijfels over de plannen van de regering voor de overkapping van de Ring.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts zei gisteren in Wakker op zondag op ATV dat de werkzaamheden van de Oosterweelverbinding op Linkeroever worden losgekoppeld van de rest van het project, om de snelheid van het project te verhogen.

“Met deze kunstgreep wil de regering de inspraakprocedure omzeilen en de mensen voor een voldongen feit stellen”, reageert Wouter Van Besien (Groen). “Dat is boerenbedrog, want al die werkzaamheden staan in functie van Oosterweel en zouden er in andere scenario’s, die nog worden onderzocht, heel anders uitzien.”

“In interviews stelt minister Weyts zich constructief op en reikt hij de hand uit naar de actiegroepen”, aldus Van Besien. “De beleidsdaad die dat in de praktijk moet brengen, is de aanstelling van een onafhankelijke intendant, die de overkappingen moet onderzoeken. Maar uit de officiële documenten blijkt nu dat die intendant geen enkele speelruimte krijgt.”

Overkapping onmogelijk?

“Ringland krijgt hiermee de deur in het gezicht toegeslagen”, aldus Van Besien. “Het project wordt afgeserveerd. De intendant mag straks zeggen wat hij wil, de Oosterweelverbinding wordt uitgevoerd zoals ze is uitgetekend. Ook als dat betekent dat de overkapping zo onmogelijk wordt.”

De kritiek van Groen druist in tegen het gevoel van Vlaams minister Ben Weyts. “Oosterweel is nog nooit zo goed gevorderd als nu”, zei hij zondag op ATV. “De zoektocht naar een intendant voor de overkapping loopt, tegen september zou hij aan de slag moeten kunnen”, aldus Weyts. “Daarnaast nodigen we de actiegroepen uit om deel te nemen aan de klankbordgroep.”

Donderdag debatteert het Vlaams Parlement over het Oosterweeldossier.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring