Al duizenden griepdoden meer dit jaar

archiefbeeld. Foto: IMAGEGLOBE

Al duizenden griepdoden meer dit jaar

Print

In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in België 5.827 overlijdens meer door griep dan in dezelfde periode vorig jaar waarin de ziekte heeft gewoed. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst. Volgens Van Ranst zal die ‘oversterfte’ over het hele jaar gezien waarschijnlijk wel kleiner uitvallen.

‘Er was beduidend meer griep dit jaar dan vorig jaar’, legt Van Ranst uit. ‘Komt daar nog bij dat er bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar in februari wordt vergaderd over de samenstelling van het vaccin, een minder goede keuze is gemaakt bij een van de drie ingrediënten van het vaccin. Daardoor was het vaccin minder efficiënt. Dat zijn dingen die kunnen gebeuren. Gewoonlijk gebeurt dat één keer om de zeven of acht jaar.’

‘Vanaf eind september zullen viervoudige vaccins op de markt komen die een betere kans op bescherming zullen geven tegen griep’, aldus Van Ranst.

Volgens de viroloog volgt er op een periode van ‘oversterfte’ bovendien meestal een periode van ‘ondersterfte’, waardoor de oversterfte over het hele jaar gezien waarschijnlijk minder uitgesproken zal zijn.

Nu in het nieuws