G7-top in Beieren brengt betoging op de been

Print

Een dag voor het begin van de G7-top in Beieren zijn duizenden betogers op straat gekomen om te protesteren tegen globalisering, armoede en staatstoezicht. Een gigantische politiemacht (er waren meer politieagenten dan betogers) kon opstootjes niet vermijden.

’Samen strijden we tegen kapitalisme, racisme en oorlog’, prijkte zaterdag op een spandoek aan de kop van de protestmars door het Duitse Garmisch-Partenkirchen.

De politie sprak van 3.600 betogers, de organisatie ‘Stop G7 Elmau’ van 5.000. De politie was met meer dan 20.000 manschappen aanwezig. Vele winkels bleven toe uit angst voor geweld.

Hoewel de betoging lang vreedzaam verliep, kwam het op het einde toch tot opstootjes. De politie zegt dat een agent gewond raakte aan de ogen, maar het is nog onduidelijk door wat. De organisatie van de betoging zegt dat verschillende actievoerders traangas in de ogen kregen.

De versies van de feiten lopen uiteen. De politie zegt dat ze bekogeld werd met flessen en bespoten met brandblussers. Daarop reageerde ze met traangas. De organisatie spreekt van aanvallen van de politie en een arrestatie. Zij houdt de politie verantwoordelijk voor de escalatie.

Bondskanselier Angela Merkel probeert klimaatopwarming bovenaan de agenda te plaatsen van de tot maandag durende top in Schloss Elmau, een vijfsterrenhotel aan de voet van de Alpen.

Toch dreigt de ontmoeting van de zeven grootste industrielanden overschaduwd te worden door de strijd van de G7 met Russisch president Vladimir Poetin en de Griekse crisis.

Nu in het nieuws