Paus: ‘Bosnië laat wereld zien dat religies kunnen samenleven’

Print

Paus Franciscus is aangekomen in Sarajevo. Voor 65.000 toehoorders loofde hij Bosnië, maar waarschuwde tegelijk voor een derde wereldoorlog in ‘stukken en beetjes’ die wereldwijd een oorlogsklimaat schept ervaart een ‘oorlogsklimaat” in de wereld. Dat verklaarde de kerkvorst zaterdag tijdens een eendaags bezoek aan Sarajevo, waar hij in het bijzijn van 65.000 gelovigen een misviering opdroeg.

Paus Franciscus werd in Sarajevo opgewacht door 100.000 mensen. Kort na zijn aankomst droeg hij voor 65.000 mensen een openluchtmis voor, waarbij hij predikte over verzoening en dialoog. ‘Sarajevo en Bosnië zijn van groot belang voor Europa en de hele wereld’, verwees de paus naar het naast elkaar bestaan van drie gemeenschappen met verschillende geloofsovertuigingen. ‘Dat laat de hele wereld zien dat samenwerking tussen diverse religies en etniciteiten met het oog op het algemeen belang goed mogelijk is.’

Franciscus waarschuwde echter voor een soort van derde wereldoorlog in ‘stukken en beetjes’ die wereldwijd ‘een oorlogsklimaat’ schept. Dat klimaat wordt volgens de geestelijke leider door sommigen bewust gecreëerd en in stand gehouden, vooral door degenen die aansturen op conflicten tussen verschillende culturen en beschavingen en die over oorlogen speculeren met het oog op de verkoop van wapens.

Oorlog is ‘vernieling, vele gebroken levens’, aldus de paus. ‘Dat hebben jullie zelf ondervonden: enkel lijden, enkel vernieling, enkel pijn!’

Sarajevo, voor 92 procent islamitisch, werd tussen 1992 en 1996 tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië belegerd door Servische troepen. Daarbij kwamen 11.541 mensen om het leven, onder wie 1.500 kinderen. Er vielen ook 56.000 gewonden. In 1997 bezocht paus Johannes Paulus II de stad. Hij deed toen een dringende oproep tot vrede tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de regio.

Nu in het nieuws