Knopfler amuseert zichzelf en publiek in Sportpaleis

Print

Dollen met de roadie, grapjes met het publiek: Mark Knopfler had er zin in, gisteravond in het Sportpaleis. De voormalige frontman van Dire Straits nam in Antwerpen revanche voor zijn iets mindere passage van twee jaar geleden.

Routineus: zo kon je het concert van Knopfler op 12 mei 2013 omschrijven. Geen valse noot, maar ook ietsje te weinig begeestering en interactie met het publiek. Dat was gisteren anders. Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat de intussen 65-jarige gitaargod in zijn nopjes was. En dat sloeg over op zijn zevenkoppige band en het publiek.

Een publiek dat de man nog altijd het liefst zijn Dire Straits-klassiekers hoort brengen, maar ook zijn intussen behoorlijk uitgebreid solorepertoire weet te appreciëren. Een breed uitgesponnen ‘Privateering’ (uit het gelijknamige album uit 2012) was al vroeg op de avond een eerste hoogtepunt, en ook ‘Skydiver’ uit het nieuwe ‘Tracker’ sloeg aan. Het Dire Straits-tweeluik ‘Rome and Juliet’ (met fantastische saxsolo van Nigel Hitchcock) en ‘Sultans of Swing’ oogstte voorspelbaar veel bijval en werd subtiel anders ingekleurd dan destijds op plaat. Bij ‘Postcards from Paraguay’ spatte het spelplezier er af, waarna ‘Telegraph Road’ (met een glansrol voor Knopflers gitaarwerk) het einde van de reguliere set inluidde.

Met ‘So Far Away’ pikte Knopfler in de bisronde de Dire Straits-draad weer op, om met ‘Wherever I Go’ en het instrumentale ‘Theme From Local Hero’ te eindigen. Omdat de zaallichten daarna niet onmiddellijk aan gingen, hoopte het publiek even nog op meer (’Brothers in Arms’?), maar uiteindelijk werden de fans naar huis gestuurd met zeventien songs, twee uur muziek, en een fraaie mix van solowerk en Dire Straits-hits.

Benieuwd of Fleetwood Mac vanavond hetzelfde niveau haalt, in hetzelfde Sportpaleis.

MEEST RECENT