Al 200 niet-verzekerde auto’s tegen de lamp

Foto: Marc Peeters

Al 200 niet-verzekerde auto’s tegen de lamp

Print
Grobbendonk / Nijlen / Herentals -

De slimme camera’s- die vanaf januari worden ingezet door de politie Neteland- boeken hun eerste resultaten. Zo werden van 1 januari tot 2 juni al 208 pv’s opgesteld: allemaal voertuigen die niet geldig gekeurd waren en 2 pv’s voor niet-verzekerde voertuigen.

De pv’s komen voort van hits die binnenlopen op het hoofdcommissariaat. Daarnaast organiseert de politie ook gerichte acties. Tijdens deze acties in de nabijheid van een ANPR-camera, controleert men ter plaatse alle voertuigen. Wanneer de camera’s een niet-verzekerd of niet gekeurd voertuig detecteren, kan de politieploeg meteen reageren: 33 voertuigen werden tijdens deze acties van de weg geplukt, wat resulteerde in 22 pv’s.

De politie zet de ANPR-camera’s ook in voor andere doeleinden. Zo kon men bij een verkeersongeval met dodelijke afloop op basis van de ANPR-gegevens afleiden uit welke rijrichting de voertuigen kwamen. Het ANPR-netwerk hielp ook zeven ongevallen met vluchtmisdrijf op te helderen.

Trajectcontrole

“Wij beschikken recent ook over trajectcontrole”, zegt commissaris Dirk Janssens. “Hiermee meten we de snelheid tussen de grens van Grobbendonk met Nijlen en Wolfstee in Herentals. De eigenlijke controle loopt sinds 15 mei. De eerste twee weken registreerden we zo 140 voertuigen die gemiddeld sneller reden 70 kilometer per uur. “

Ook zes onderzoeken van diefstallen kwamen in een stroomversnelling dankzij de ANPR-gegevens. De politie kon de gebruikte voertuigen en de inzittenden identificeren. Het systeem detecteert ook gestolen auto’s. Die werden onderschept. Bij moordonderzoeken, ramkraken, rondtrekkende bendes en woninginbraken in andere politiezones toonde het ANPR-netwerk zijn meerwaarde. Dat leverde al verschillende arrestaties op.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio