© JHS

46 jaar gewerkt, amper 626 euro pensioen

Monique Bollaert uit Merksem is zestig, heeft gewerkt sinds haar veertiende en wil graag met pensioen. Máár: dat pensioen zou maar 626 euro bedragen. Het probleem is dat ze een gemengde loopbaan had: ze heeft zowel bij de overheid, in de privé en als zelfstandige gewerkt. Monique is lang niet het enige slachtoffer van deze absurde situatie, veroorzaakt door een gedateerde wet. Gazet van Antwerpen zoekt nog gepensioneerden in deze situatie.

DH

“Het gaat om een discriminatie die we nog hebben aangekaart in ons jaarverslag eind april”, zegt ombudsman voor de pensioenen Tony Van Der Steen. “Het probleem is simpel: volgens de wet mag je de jaren die je hebt gewerkt als zelfstandige of werknemer, niet samentellen met de jaren in overheidsdienst. Daarom krijgt deze dame een stuk minder dan het minimumpensioen waar iedereen recht op heeft.”

Concreet: Monique Bollaert was 13 jaar werkneemster (in winkels, een casino en een restaurant), 11 jaar zelfstandige (uitbaatster van een hamburgerkraam en een broodjeszaak in de haven) en 23 jaar deeltijds medewerker in een schoolkeuken, in overheidsdienst. Ze vroeg eind 2013 haar pensioen aan, met ingang vanaf juni.

Berekening

Vorige maand pas kreeg ze de berekening van de pensioendienst. “Ik krijg 177 euro voor de jaren als werknemer, 123 euro voor de tijd dat ik zelfstandige was en 326 euro voor het werk in de school. Als je het berekent op basis van 46 gewerkte jaren, zou het een pak meer moeten zijn, maar ze tellen het alleen afzonderlijk: 24 jaar als werknemer/zelfstandige, 23 jaar als deeltijds ambtenaar. Niks aan te doen.”

De ombudsman: “Je pensioen wordt berekend op basis van wat je verdiend hebt. Dat kan erg weinig zijn en de overheid past dan bij tot een minimumpensioen. Pas op, dat komt vaker voor dan je zou denken. Máár: die bijpassing krijg je alleen als je minstens dertig jaar hebt gewerkt als werknemer/zelfstandige of twintig jaar voltijds in overheidsdienst. En dat haalt deze dame dus telkens niet.”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) belooft nog dit jaar aanpassingen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio