Zo zweet je minder op een warme dag

Foto: SS

Beauty

Zo zweet je minder op een warme dag

Print

De eerste dertig graden van het seizoen, dat is niet alleen een garantie op een avond lang terrasjes doen, maar ook op – oeps! – niet zo flatterende kringen onder je oksels, klamme voeten en een occasioneel ‘snorretje’ van zweetdruppels op je bovenlip. Zo hou je het extra fris op een warme dag.

1. Deodorant maskeert geurtjes, antiperspirant vermindert zweten
Al eens last van kringen onder je oksels? Met een deodorant alleen kom je er niet, kies liever een antiperspirant (met aluminiumzouten): die verbergt niet alleen geurtjes, maar controleert (en vermindert) ook de zweetproductie van de zweetklieren in je oksels. Helpt een antiperspirant van bij de drogist niet, vraag dan een straffer middeltje in de apotheek.

2. Draag je antiperspirant ook ’s nachts
Voor betere resultaten overdag, breng je een antiperspirant ook aan voor het slapen gaan. Je zweetklieren zijn dan minder actief, waardoor het product beter en dieper kan inwerken. Na je ochtenddouche breng je het product opnieuw aan.

3. Neem koude douches en droog je goed af
Een koude douche koelt je niet alleen tijdelijk af, het verlaagt ook de temperatuur van de huid en kan ervoor zorgen dat je minder zweet in de loop van de dag. Na je douche droog je je goed af en breng je talkpoeder aan op de zones waar je normaal zweet. Voordat je je voeten een laagje talk geeft, droog je ze makkelijk met je haardroger (op de koudste stand).

4. Breng de antiperspirant goed aan
Drie tijdstippen waarop je antiperspirant aanbrengt: ’s ochtends na de douche, ’s avonds voor je gaat slapen en telkens na een douche of bad. Was je oksels eerst met water en (antibacteriële) zeep en droog ze goed af. Antiperspirant werkt niet zo goed op een natte/vochtige huid of een huid die al gezweet heeft.

5. Houd je hoofd vrij
Zo’n XL boho zonnehoed of hippe truckercap beschermt je dan wel tegen een zonneslag, een hoofddeksel zorgt er ook voor dat de warmte niet via je hoofd kan ontsnappen. Resultaat: de hitte zoekt een andere weg naar buiten, waardoor je meer gaat transpireren.

6. Scheer je oksels
Doordat lichaamshaar zweet langer vasthoudt, zorgt het ervoor dat je lichaam afkoelt (door de verdamping van het zweet). Anderzijds blijven bacteriën (en dus: nare geurtjes) wel gemakkelijker hangen in de haartjes onder je oksels. Geschoren oksels ruiken dus frisser.

7. De juiste kleur
Kans op een zweetmomentje? Kies je outfit slim. Donkere (of witte) kledij of tops met een printje verdoezelen zweetkringen. Wil je toch graag dat ene lichtblauwe jurkje aan, dan kun je altijd inlegkruisjes kleven: plak ze strategisch in de binnenkant van je blouse en ze absorberen de zweetdruppeltjes. Misschien niet supercomfortabel, maar wél droog.

8. Draag natuurlijke stoffen
Synthetisch is vandaag off limits: wordt het een warme dag, dan kies je voor natuurlijke vezels als katoen of zijde, die bevorderen de ‘luchtcirculatie’.

9. Gebruik botox
Niet alleen voor je voorhoofd: wie last heeft van overmatig zweten kan ook botox in de oksels of handpalmen laten injecteren. Botox kan zweten plaatselijk beperken omdat het de productie van zweet in de zweetklieren tijdelijk afremt. Het effect blijft drie tot zes maanden en een behandeling (bijvoorbeeld bij de Antwerpse Carpe Clinic) kost ongeveer 200 euro.

Bonus: zo verwijder je gele kringen
Ontsierende gele kringen op dat kraakwitte hemd? Breng een mengeling van azijn (1 eetlepel) en water (een halve tas) aan en laat een half uur inwerken. Daarna was je het kledingstuk zoals gewoonlijk.

NIET TE MISSEN