© Belga

Van Uytvanck waarschuwt: ‘Mijn toernooi is niet voorbij’

Alison Van Uytvanck werkt woensdag haar kwartfinale op Roland Garros af tegen de Zwitserse Bacsinszky. ‘Mijn toernooi is niet voorbij, ik kan nog iets verrichten’, verklaarde de 21-jarige Grimbergse daags voor het duel op Court Suzanne Lenglen.

‘Ik denk dat ik op mijn 21e aan maturiteit aan het winnen ben’, aldus Van Uytvanck. ‘De nederlaag tegen Petkovic op de Diamond Games heeft me veel geholpen. Ik verloor toen wel nadat ik acht matchballen niet kon verzilveren, maar ik realiseerde me toen dat ik dat type speelster aankan.’

Het sprookje van Van Uytvanck in Parijs hoeft niet noodzakelijk woensdag te eindigen. Bacsinszky is met WTA-titels in Acapulco en Monterrey dan wel bezig aan haar beste seizoen tot nog toe. De Zwitserse is echter geen Serena Williams (WTA 1) of Ana Ivanovic (WTA 7), de enige twee speelsters uit de top 10 die nog actief zijn op Roland Garros.

‘Ik moet niet denken aan de speelster aan de andere kant van het net’, stelde Van Uytvanck. ‘Ik moet uitgaan van mijn eigen kwaliteiten. Ik zal lef moeten tonen en vechten om elke bal. Ik heb al bewezen dat ik tegenstandsters kan verslaan die hoger geklasseerd staan. En ik voel me goed. We zullen zien. Hoe dan ook is deze ervaring al fantastisch.’

Trainer Van Uytvanck: ‘Voeten op de grond houden’

© AP

Ann Devries was maandag uiteraard bijzonder blij met de kwalificatie van haar pupil Alison Van Uytvanck (WTA 93) voor de kwartfinales van Roland Garros. ‘Dit is een ongelooflijk resultaat’, stelde ze na afloop van de partij tegen de Roemeense Andreea Mitu (WTA 100).

‘Dit is een enorme verrassing voor iedereen’, vervolgde Devries. ‘Het is fantastisch voor Alison. Ze komt volledig tot ontbolstering.’

‘Nochtans was Alison gestrest. Dat zei ze me tijdens de opwarming. Maar ze hield haar zenuwen goed onder controle. Ze is heel sterk aan de partij begonnen, en bij aanvang van de tweede set - toen Mitu tegenstribbelde - heeft ze goed doorgezet.’

Van Uytvanck neemt het voor een plaats in de halve finales op tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24), die verrassend Petra Kvitova (WTA 4) uitschakelde. ‘Ik heb de wedstrijd gezien en ik moet zeggen dat ik niet verrast ben’, aldus Devries. ‘Kvitova maakte al sinds het begin van het toernooi geen al te beste indruk en Bacsinszky is een speelster die je op gravel moeilijk opzij kan zetten. Ze heeft een erg goede backhand en is nu veel fitter.’

‘Aan een pronostiek wil ik me niet wagen. Alison heeft natuurlijk veel vertrouwen. We gaan proberen om haar zo goed mogelijk voor te bereiden. Het is belangrijk de voeten op de grond te houden, ook al moet ik toegeven dat dat niet makkelijk is.’

Van Uytvanck speelt om 14u

© Photo News

Alison Van Uytvanck (WTA 93) werkt woensdag op Roland Garros om 14u haar kwartfinale af tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24). De partij vindt plaats op Court Suzanne Lenglen.

Zowel Van Uytvanck, in de achtste finales te sterk voor de Roemeense Andreea Mitu (WTA 100), als Bacsinszky staat voor het eerst in de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Het wordt het eerste duel tussen de 21-jarige Grimbergse en de 25-jarige Zwitserse.

Het programma van woensdag (start om 14u):Court Philippe-Chatrier:Serena Williams (VSt/1) - Sara Errani (Ita/17)Novak Djokovic (Ser/1) - Rafael Nadal (Spa/6)

Court Suzanne Lenglen:Timea Bacsinszky (Zwi/23) - Alison Van Uytvanck (Bel)Andy Murray (GBr/3) - David Ferrer (Spa/7)

Volg de eerste Belgische kwartfinale op Roland Garros sinds 2007 hier LIVE van punt tot punt!

Bacsinszky: ‘Van Uytvanck staat niet toevallig in kwartfinales’

© EPA

Timea Bacsinszky (WTA 24) gaat woensdag op Roland Garros volop haar kans tegen onze Van Uytvanck (WTA 93). De 25-jarige Zwitserse kwalificeerde zich voor de laatste acht door een verrassende zege tegen ‘s werelds nummer vier Petra Kvitova.

De Zwitserse won dit jaar al van Acapulco en Monterrey en is net als Van Uytvanck een verrassing in de kwartfinales van Roland Garros. ‘Ik heb niet de opslag van Serena Williams of de speelstijl van Roger Federer en moet dus andere oplossingen zoeken om te winnen. Ik probeer mijn momenten te grijpen. Je staat niet elke dag in de kwartfinales van een grandslamtoernooi’, klonk het.

Eerste onderlinge confrontatie

Op basis van de WTA-ranking is Bacsinszky duidelijk favoriet tegen de Belgische. ‘Het wordt niet makkelijk, want Van Uytvanck staat niet toevallig in de kwartfinales. Ze versloeg speelsters van hoog niveau. Ik ga er echter alles aan doen om het laatste punt te winnen’, klinkt het ambitieus.

Van Uytvanck en Bacsinszky staan voor het eerst in de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Het wordt ook hun allereerste onderlinge confrontatie. Bacsinszky schakelde op het Parijse gravel naast Kvitova ook de Amerikaanse Madison Keys (WTA 16) uit.

(jvb, belga)

Van Uytvanck naar eerste Belgische kwartfinale sinds 2007

Van Uytvanck mag zich opmaken voor de kwartfinales.© BELGA

Alison Van Uytvanck (WTA 93) blijft het uitstekend doen op Roland Garros. Onder het toeziend oog van Kim Clijsters stuurde de Grimbergse nu ook de Roemeense Andreaa Mitu (WTA 100) naar huis met 6-1 en 6-3. Van Uytvanck is de eerste Belgische sinds Henin in 2007 die zich kan kwalificeren voor de kwartfinales van Roland Garros.

Alison Van Uytvanck zat meteen goed in de wedstrijd tijdens haar achtste finale tegen Mitu. De Roemeense, net als Van Uytvanck een verrassing op Roland Garros, leek wat onder de indruk van de omstandigheden en maakte onnodig veel fouten. Van Uytvanck sloeg zelf vier aces en liet de Roemeense meteen alle hoeken van de court zien. 4-0 na dertien minuten, en 6-1 na 25 minuten. Mitu meteen op achterstand, Van Uytvanck tenniste op een wolk.

Tweede set spannender

In set nummer twee set vond Mitu haar tweede adem. Van Uytvanck maakte enkele kleine foutjes waardoor ze wat terrein moest prijsgeven aan haar opponente. Mitu kwam 0-1 en 0-40 voor, maar Van Uytvanck vocht terug op een cruciaal moment. Ze liet Mitu niet door haar opslag breken, en forceerde enkele spelletjes later zelf een break: 3-2 voor Van Uytvanck. Deweg naar de kwartfinales leek nu echt open te liggen.

Ondanks die break presenteerde de tweede set zich veel spannender dan de eerste: bij 4-3 leek Mitu op haar beurt op weg naar een break, maar Van Uytvanck liet opnieuw haar tanden zien. Tot tweemaal toe kreeg Mitu een breakpunt, evenveel keer sloeg de Grimbergse de hoop van de Roemeense aan diggelen. Met enkele rake winners klom Van Uytvanck toch nog op 5-3, waardoor Mitu niet meer in staat leek om nog enig weerwerk te bieden. Van Uytvanck maakte het af op de opslag van de Roemeense: 6-1 en 6-3, en de eerste Belgische in een kwartfinale op Roland Garros sinds Justine Henin in 2007 was een feit. In die kwartfinale neemt ze het op tegen Kvitova (WTA 4) of Bacsinszky (WTA 23).

Van Uytvanck ontmoet niet Kvitova, maar verrassende Bacsinszky in kwartfinale

© EPA

Alison Van Uytvanck (WTA 93) zal het in de kwartfinales van Roland Garros opnemen tegen Timea Bacsinszky (WTA 24). De Zwitserse versloeg maandag in de achtste finales verrassend de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 4). Het werd 2-6, 6-0 en 6-3 na 1 uur en 39 minuten.

Zowel Van Uytvanck, in de achtste finales te sterk voor de Roemeense Andreea Mitu (WTA 100), als Bacsinszky staat voor het eerst in de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Het wordt het eerste duel tussen de 21-jarige Grimbergse en de 25-jarige Zwitserse. Bacsinszky schakelde op het Parijse gravel naast Kvitova ook de Amerikaanse Madison Keys (WTA 16) uit in de derde ronde.

Met de uitschakeling van Kvitova, het vierde reekshoofd en tweevoudig Wimbledon-winnares, zijn er nog slechts twee speelsters uit de top 10 vertegenwoordigd bij de laatste acht: de Amerikaanse Serena Williams (WTA 1) en de Servische Ana Ivanovic (WTA 7).

Meer sportnieuws