Blatter stapt op als FIFA-voorzitter:'Niet de steun van hele voetbalwereld'

Print
Sepp Blatter heeft op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie zijn ontslag als FIFA-voorzitter aangeboden. De 79-jarige Zwitser deed die aankondiging vier dagen na zijn omstreden herverkiezing op een groot internationaal congres. Er wordt een 'buitengewoon congres' georganiseerd om een nieuwe voorzitter te kiezen.

Blatter, voorzitter sinds 1998, maakte deze beslissing nadat de FIFA de afgelopen dagen opnieuw onder vuur kwam te liggen na nieuwe corruptieschandalen. Hij heeft daarom een bijzonder congres bijeengeroepen waarop hij zijn mandaat ter beschikking zal stellen en zijn opvolger verkozen zal worden. Dat 'buitengewoon congres' is nodig want het volgende Fifa-congres is pas gepland op 13 mei 2016 in Mexico City. 'En dat zou onnodig uitstel veroorzaken', aldus Blatter. Toch zal hij nog enige tijd aanblijven, want volgens de Fifa-statuten moeten voorzittersverkiezingen vier maanden vooraf aangekondigd worden. 'Het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond zal uiteindelijk moeten beslissen over de timing', zei Domenico Scala, voorzitter van het Audit Comité.

Voor de voorzittersverkiezing was een hevig corruptieschandaal losgebarsten. Zeven topfiguren van de Fifa werden in Zürich, waar ze waren bijeengekomen voor het congres en de voorzittersverkiezing, gearresteerd op verdenking van omkoping. Het Zwitserse gerecht, dat handelde op vraag van de Amerikaanse FBI, nam ook documenten en computers in beslag op het hoofdkwartier in Zürich.

'Niet de steun van hele voetbalwereld'

'Zelfs al ben ik herkozen, ik had niet de steun van de hele voetbalwereld', verklaarde Blatter ook, die vrijdag herkozen werd op het 65e FIFA-congres in Zürich. In de eerste stemronde kreeg de Zwitser 133 stemmen. De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein moest tevreden zijn met 73 stemmen, waarna hij de handdoek in de ring gooide. 'Ik ben nu niet langer gebonden aan een verkiezing', stelde Blatter. 'Voortaan zal ik in een positie zijn waarin ik me kan concentreren op grondige hervormingen. Vele jaren hebben we gevraagd om hervormingen. Maar deze waren niet voldoende.'

'De belangen van de FIFA zijn me dierbaar. Daarom heb ik deze beslissing genomen. De instelling FIFA en het voetbal over de hele wereld zijn het belangrijkst voor mij. Ik zal me inspannen om de verkiezing van een nieuwe voorzitter in goede banen te leiden. Er zullen hervormingen plaatsvinden wat betreft de verkiezing', besloot Blatter.

Scala: 'De FIFA zal fundamentele veranderingen ondergaan' 

Daarna nam Domenico Scala, voorzitter van het het woord. 'De afgelopen periode hebben we al gewerkt aan veranderingen, maar we gingen nog niet ver genoeg. Met zijn terugtreden geeft de heer Blatter de FIFA de ruimte om een nieuwe weg in te slaan. Als voorzitter van de toetsingscommissie van de wereldvoetbalbond voel ik me erg betrokken bij de hervormingen die op stapel staan.'

Pas in een later stadium maakt de FIFA bekend welke veranderingen er komen. 'Maar ze zullen fundamenteel zijn. Dan heb ik het over hoe de organisatie is opgezet bijvoorbeeld, we gaan veel verder dan we tot nu toe zijn gegaan. De details volgen.' Volgens Scala probeerde Blatter ook al de FIFA te veranderen. 'Daarom heb ik veel respect voor hem. Hij heeft nu een beslissing genomen die van groot verantwoordelijkheidsgevoel getuigt.'

Onaangekondigde persconferentie

FIFA riep de pers vanmiddag op voor een onaangekondigde persconferentie in het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond. Er werd niet bekendgemaakt wat er besproken zou worden op de persconferentie, die verrassend genoeg pas 90 minuten voor de start ervan werd aangekondigd.

Eerder vandaag was de wereldvoetbalbond Fifa opnieuw in opspraak gekomen toen The New York Times de Fransman Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, beschuldigde van het betalen van smeergeld. Hij zou in 2008 tien miljoen dollar op een rekening van Jack Warner hebben gestort. Dat is de ex-voorzitter van de Concacaf die vorige week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen ‘een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de Fifa, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen’.

Meer sportnieuws