Blatter stapt op als FIFA-voorzitter:'Niet de steun van hele voetbalwereld'

Sepp Blatter heeft op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie zijn ontslag als FIFA-voorzitter aangeboden. De 79-jarige Zwitser deed die aankondiging vier dagen na zijn omstreden herverkiezing op een groot internationaal congres. Er wordt een 'buitengewoon congres' georganiseerd om een nieuwe voorzitter te kiezen.

jvh

Blatter, voorzitter sinds 1998, maakte deze beslissing nadat de FIFA de afgelopen dagen opnieuw onder vuur kwam te liggen na nieuwe corruptieschandalen. Hij heeft daarom een bijzonder congres bijeengeroepen waarop hij zijn mandaat ter beschikking zal stellen en zijn opvolger verkozen zal worden. Dat 'buitengewoon congres' is nodig want het volgende Fifa-congres is pas gepland op 13 mei 2016 in Mexico City. 'En dat zou onnodig uitstel veroorzaken', aldus Blatter. Toch zal hij nog enige tijd aanblijven, want volgens de Fifa-statuten moeten voorzittersverkiezingen vier maanden vooraf aangekondigd worden. 'Het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond zal uiteindelijk moeten beslissen over de timing', zei Domenico Scala, voorzitter van het Audit Comité.

Voor de voorzittersverkiezing was een hevig corruptieschandaal losgebarsten. Zeven topfiguren van de Fifa werden in Zürich, waar ze waren bijeengekomen voor het congres en de voorzittersverkiezing, gearresteerd op verdenking van omkoping. Het Zwitserse gerecht, dat handelde op vraag van de Amerikaanse FBI, nam ook documenten en computers in beslag op het hoofdkwartier in Zürich.

'Niet de steun van hele voetbalwereld'

'Zelfs al ben ik herkozen, ik had niet de steun van de hele voetbalwereld', verklaarde Blatter ook, die vrijdag herkozen werd op het 65e FIFA-congres in Zürich. In de eerste stemronde kreeg de Zwitser 133 stemmen. De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein moest tevreden zijn met 73 stemmen, waarna hij de handdoek in de ring gooide. 'Ik ben nu niet langer gebonden aan een verkiezing', stelde Blatter. 'Voortaan zal ik in een positie zijn waarin ik me kan concentreren op grondige hervormingen. Vele jaren hebben we gevraagd om hervormingen. Maar deze waren niet voldoende.'

'De belangen van de FIFA zijn me dierbaar. Daarom heb ik deze beslissing genomen. De instelling FIFA en het voetbal over de hele wereld zijn het belangrijkst voor mij. Ik zal me inspannen om de verkiezing van een nieuwe voorzitter in goede banen te leiden. Er zullen hervormingen plaatsvinden wat betreft de verkiezing', besloot Blatter.

Scala: 'De FIFA zal fundamentele veranderingen ondergaan'

Daarna nam Domenico Scala, voorzitter van het het woord. 'De afgelopen periode hebben we al gewerkt aan veranderingen, maar we gingen nog niet ver genoeg. Met zijn terugtreden geeft de heer Blatter de FIFA de ruimte om een nieuwe weg in te slaan. Als voorzitter van de toetsingscommissie van de wereldvoetbalbond voel ik me erg betrokken bij de hervormingen die op stapel staan.'

Pas in een later stadium maakt de FIFA bekend welke veranderingen er komen. 'Maar ze zullen fundamenteel zijn. Dan heb ik het over hoe de organisatie is opgezet bijvoorbeeld, we gaan veel verder dan we tot nu toe zijn gegaan. De details volgen.' Volgens Scala probeerde Blatter ook al de FIFA te veranderen. 'Daarom heb ik veel respect voor hem. Hij heeft nu een beslissing genomen die van groot verantwoordelijkheidsgevoel getuigt.'

Onaangekondigde persconferentie

FIFA riep de pers vanmiddag op voor een onaangekondigde persconferentie in het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond. Er werd niet bekendgemaakt wat er besproken zou worden op de persconferentie, die verrassend genoeg pas 90 minuten voor de start ervan werd aangekondigd.

Eerder vandaag was de wereldvoetbalbond Fifa opnieuw in opspraak gekomen toen The New York Times de Fransman Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, beschuldigde van het betalen van smeergeld. Hij zou in 2008 tien miljoen dollar op een rekening van Jack Warner hebben gestort. Dat is de ex-voorzitter van de Concacaf die vorige week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen ‘een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de Fifa, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen’.

Rechterhand Blatter betaalde 10 miljoen euro smeergeld

Valcke, op de foto links van Blatter© AFP

Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond, heeft volgens de Amerikaanse krant The New York Times transacties van tien miljoen dollar aan smeergeld gedaan. De krant citeert verschillende anonieme verantwoordelijken bij Amerikaanse instanties. Fifa ontkent zijn betrokkenheid, meer geeft de storting van 10 miljoen dollar toe.

De Fransman, bij de Fifa de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, zou in 2008 10 miljoen dollar op een rekening gestort hebben die beheerd wordt door Jack Warner. Dat is de ex-voorzitter van de CONCACAF die eerder week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen ‘een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de Fifa, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen.’

Fifa geeft in een persbericht de storting toe, maar stelt dat Valcke 'niet betrokken' is bij de zaak. De wereldvoetbalbond heeft een storting van 10 miljoen dollar uitgevoerd in 'het kader van de ontwikkeling van het voetbal in de Caraïben'. De secretaris-generaal Jérôme Valcke noch een andere hoge Fifa-verantwoordelijke zijn volgens Fifa betrokken bij de zaak.

Nieuw onderzoek

Maandag is er in het intussen wijdverspreide Fifa-schandaal overigens nog nieuwe informatie opgedoken. Zo heeft het Braziliaans gerecht een onderzoek geopend naar Ricardo Teixeira, de ex-voorzitter van de Braziliaanse voetbalconfederatie (CBF) wegens het witwassen van geld en fraude. Hij was een van de leden van het Uitvoerend Comité van de Fifa die over de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 mochten stemmen. Zijn opvolger bij de CBF, José Marin Marin, werd woensdag in de rand van het Fifa-congres nog opgepakt omwille van zijn mogelijke betrokkenheid in de affaire.

De Paraguayaan Nicolas Leoz, de voormalige voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL, is in eigen land door het gerecht intussen onder huisarrest geplaatst. Ook hij wordt genoemd in de omkoopaffaire.

FIFA schorst weer hoge pief

© Twitter

De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft in het kader van het recente corruptieschandaal ook Enrique Sanz, de secretaris-generaal van de CONCACAF, voorlopig geschorst. Die beslissing viel na het raadplegen van de ‘jongste feiten’ aangeleverd door het bureau van de federale procureur van het oostelijk district van de Amerikaanse staat New York. Dat maakte de FIFA maandag bekend.

Eerder waren al 11 FIFA-leden op non-actief gezet. Onder hen bevindt zich Jeffrey Webb, de voorzitter van de CONCACAF (voetbalfederatie voor landen uit de Caraïben en Midden- en Noord-Amerika). Afgelopen woensdag werd de vicevoorzitter bij de FIFA, net als zes andere officials van de Wereldvoetbalbond, opgepakt in Zürich, twee dagen voor de FIFA-voorzittersverkiezing.

De FIFA maakte maandag verder bekend dat ook twee officials van de Congolese Voetbalbond voorlopig geschorst worden, ‘wegens verschillende inbreuken op de Ethische Code van de FIFA’. Het gaat om vicevoorzitter Jean Guy Blaise Mayolas en secretaris-generaal Badji Mombo Wantete.

PORTRET. De amateurvoetballer die baas van de FIFA werd

© AFP

De Zwitser Joseph Blatter (79) maakte dinsdag bekend af te treden als voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Hij leidde de FIFA al sinds 1998.

Joseph Blatter werd geboren op 10 maart 1936 in het Zwitserse Visp. Na zijn tijd aan de middelbare school in Sion studeerde Sepp Blatter aan de universiteit van Lausanne, waar hij een diploma behaalde als licenciaat in de economische wetenschappen en de commerciële administratie. Later studeerde hij nog journalistiek en public relations. Hij was een redelijke voetballer, maar niet goed genoeg als prof. Hij speelde van 1948 tot 1971 in de Zwitserse amateurcompetitie.

Voordat hij in 1975 bij de FIFA in dienst kwam, was Blatter directeur en hoofd public relations van de Zwitserse horlogefabriek Longines, directeur van de toeristenorganisatie in het kanton Wallis en betrokken bij de organisatie van de Olympische Spelen van 1972 in München en 1976 in Montreal.

Vercommercialisering FIFA

Op 15 augustus 1975 haalde voorzitter Joao Havelange Sepp Blatter naar de FIFA, als technisch directeur annex directeur Technische Ontwikkeling. Hij zette mondiale toernooien op voor spelers tot 17 en 21 jaar. Zes jaar later benoemde het Uitvoerend Comité hem tot secretaris-generaal. Hij leidde vijf WK’s en speelde een grote rol in de vercommercialisering van de FIFA.

In 1998, vlak voor het WK in Frankrijk, werd hij gekozen tot de nieuwe president. Blatter versloeg zijn tegenstrever, de Zweed Lennart Johansson, de voorzitter van de Europese Voetbalbond, met 111 tegen 80 stemmen. Johansson verklaarde later dat Blatter een groot aantal stemmen had gekocht, voor in totaal 910.000 euro.

De Zwitser lag zijn hele carrière bij de FIFA onder vuur door de vele schandalen die naar boven kwamen.

De Keersmaecker stelt zich vragen bij plotse ontslag van Blatter

© Herman Ricour

De Belgische bondsvoorzitter François De Keersmaecker vraagt zich af of er niet meer achter het ontslag van de Zwitser Sepp Blatter als baas van de wereldvoetbalbond FIFA zit. ‘Er moeten nieuwe elementen aan het licht gekomen zijn’, vermoedt De Keersmaecker dat er nog een lijk uit de kast gevallen is bij de FIFA.

François De Keersmaecker stelt zich vragen bij het plotse aftreden van Sepp Blatter. ‘Als je bedenkt dat hij een week geleden nog alles deed om verkozen te raken, dan is dit ontslag wel zeer verrassend’, vertelt hij aan VTM Nieuws. ‘Dan kan je alleen maar veronderstellen dat er nieuwe elementen aan het licht zijn gekomen, want het verschil tussen de Blatter van vandaag en die van vorige week is te groot. Toen zat hij nog vol zelfvertrouwen, dat bleek ook uit zijn speech. Er moet iets gebeurd zijn.’

'FBI-onderzoek naar Blatter zelf dwong hem tot ontslag'

© Reuters

De Amerikaanse televisiezender ABC meldt dat Sepp Blatter zijn ontslag aanbood als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA omdat het Amerikaanse politie-agentschap FBI in samenspraak met aanklagers een onderzoek naar de 79-jarige Zwitser heeft geopend.

'Bronnen die dicht bij het onderzoek staan, melden vandaag dat Blatter deel uitmaakt van het dossier van de FBI en Amerikaanse aanklagers, dat leidde tot de spectaculaire inval en arrestatie van FIFA-toplui afgelopen week', zo meldt ABC. De FBI weigert alle commentaar, aangezien Blatter nog niet openlijk geïdentificeerd is als doelwit van hun onderzoek. Ook aanklager Loretta Lynch, die het onderzoek leidt, wilde niet ingaan op de betrokkenheid van Blatter.

Bronnen melden dat de FBI-agenten het onderzoek voeren 'op dezelfde wijze als ging het om een ouderwetse New Yorkse afpersingszaak. Nu mensen hun eigen vel gaan willen redden, is er waarschijnlijk een race wie Blatter het eerst wil verraden', aldus een bron die uitlegt hoe zo'n onderzoek tradtioneel in zijn werk gaat. 'We kunnen misschien de hele organisatie ineen doen klappen, maar misschien is dat ook niet nodig.'

Verder stelde de Amerikaanse regering, bij monde van de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het Blatter niet gedwongen heeft om af te treden. 'De Verenigde Staten hebben geen standpunt wat betreft de vraag wie de voorzitter van de FIFA moet zijn. Ik heb de neiging om het American football wat meer aandacht te geven', reageerde Marie Harf laconiek.

De Amerikaanse justitie liet vorige week verschillende FIFA-officials oppakken. In totaal werden 14 personen op verdenking van corruptie aangeklaagd.

'Opstappen Blatter heeft geen invloed op strafprocedure'

Het opstappen van Blatter heeft dan weer 'geen invloed op de lopende strafprocedure' die het Zwitserse gerecht momenteel voert. Dat maakte de Zwitserse procureur-generaal bekend. Verder werd beklemtoond dat Blatter op dit moment geen verdachte is in het strafonderzoek in Zwitserland naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's 2018 en 2022.

'De procureur-generaal heeft een strafonderzoek geopend tegen onbekenden op basis van vermoedens van mismanagement en het witwassen van geld', zo klinkt het. 'Daarom is Joseph S. Blatter geen verdachte. Zijn aftreden heeft dan ook geen invloed op de strafprocedure.'

UEFA wil geen overhaaste beslissingen nemen

De leiders van de Europese voetbalbond UEFA zullen zaterdag dan toch niet samenzitten om hun toekomstige relatie met de FIFA te bespreken.

"Elke dag komt er nieuwe informatie naar boven. Het is beter wat afstand te nemen voor we een gezamenlijk standpunt innemen", laat UEFA-voorzitter Michel Platini woensdag optekenen. "Er komen snel nieuwe kansen om samen te zitten. Dan zullen we ons al een duidelijker beeld kunnen vormen."

Prins Ali is opnieuw kandidaat: 'Klaar om meteen over te nemen'

© AFP

De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, die afgelopen vrijdag nog bij de FIFA-voorzittersverkiezing zijn meerdere moest erkennen in Sepp Blatter, is opnieuw kandidaat-voorzitter. Dat verklaarde één van zijn assistenten nadat dinsdag bekend raakte dat Blatter aftreedt als voorzitter van de Wereldvoetbalbond.

‘In het geval van een nieuwe verkiezing, is prins Ali paraat’, stelde Salah Sabra, vicevoorzitter van de door prins Ali geleide Jordaanse Voetbalbond. Volgens Sabra is prins Ali ook klaar om ‘meteen het voorzitterschap op te nemen als hij daarom gevraagd wordt.’

De 79-jarige Blatter, voorzitter sinds 1998, maakte dinsdag bekend dat hij een bijzonder congres heeft bijeengeroepen waarop hij zijn mandaat ter beschikking zal stellen en zijn opvolger verkozen zal worden. Dat congres zal vermoedelijk plaatsvinden tussen december 2015 en maart 2016.

Vrijdag werd Blatter nog herkozen op het 65e FIFA-congres in Zürich. In de eerste stemronde kreeg de Zwitser 133 stemmen. De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein moest tevreden zijn met 73 stemmen.

LETTERLIJK. Het ontslag van Blatter: 'Ik heb gevochten en ik werd geblokkeerd'

© Reuters

De integrale speech van Sepp Blatter, die zonet ontslag nam als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Blatter: 'Ik heb diep nagedacht over mijn voorzitterschap en de afgelopen 40 jaar van mijn leven, die onlosmakelijk verbonden waren met FIFA en de grote sport die voetbal is.Ik koester FIFA meer dan ooit en ik wil enkel doen wat het beste is voor FIFA en het voetbal. Ik voelde me verplicht om me kandidaat te stellen voor herverkiezing, omdat ik vond dat dat het beste was voor de organisatie. Die verkiezing is nu achter de rug, maar de uitdagingen van FIFA zijn dat niet. FIFA heeft een grondige reorganisatie nodig.'

'Hoewel ik een mandaat heb van de FIFA-leden, heb ik niet het gevoel dat ik een mandaat heb van de hele voetbalwereld: de fans, de spelers, de clubs, de mensen die voetbal beleven, ademen en liefhebben zoals we dat bij FIFA allemaal doen.'

'Daarom heb ik beslist om mijn mandaat ter beschikking te stellen op een bijzonder verkiezingscongres. Ik zal mijn functies als FIFA-voorzitter blijven uitoefenen tot die verkiezing.'

'Het volgende gewone FIFA-congres vindt plaats op 13 mei 2016 in Mexico City. Dit zou onnodige vertraging opleveren, en ik zal er bij het Uitvoerend Comité daarom op aandringen om zo snel mogelijk een buitengewoon congres te organiseren voor de verkiezing van mijn opvolger. Dit moet gebeuren volgens de statuten van FIFA, en we moeten genoeg tijd nemen zodat de beste kandidaten zichzelf kunnen aanbieden en campagne voeren.'

'Aangezien ik geen kandidaat zal zijn, en bijgevolg vrij ben van de verplichtingen die verkiezingen onvermijdelijk met zich meebrengen, zal ik me kunnen focussen op diepgaande hervormingen die onze vorige pogingen overtreffen. We hebben jarenlang hard gewerkt om administratieve hervormingen door te voeren, maar het is me duidelijk geworden dat hoewel deze moeten blijven voortgaan, niet genoeg zijn.'

'Het Uitvoerend Comité bevat vertegenwoordigers van federaties waarover we geen controle hebben, maar voor wiens acties FIFA verantwoordelijk is. We hebben diepgravende structurele verandering nodig.'

'De omvang van het Uitvoerend Comité moet gereduceerd worden en de leden moeten verkozen worden op een FIFA-congres. De integriteitscontroles van alle leden van het Uitvoerend Comité moet centraal georganiseerd worden door FIFA en niet door de federaties. We moeten de termijn niet alleen voor de voorzitter beperken, maar voor alle leden van het Uitvoerend Comité.'

'Ik heb vroeger al voor deze wijzigingen gevochten en, zoals iedereen weet, werden mijn pogingen geblokkeerd. Dit keer zal ik slagen.'

'Ik kan dit niet alleen doen. Ik heb Domenico Scala gevraagd om de invoering van deze en andere maatregelen aan te sturen. Mr. Scala is de Onafhankelijke Voorzitter van ons Auditcomité, dat verkozen is door een FIFA-congres. Hij is ook voorzitter van de ad hoc verkiezingscommissie die de verkiezing van mijn opvolger zal begeleiden. Mr. Scala geniet het vertrouwen van een groot aantal leden binnen en buiten FIFA, en heeft alle kennis en ervaring die nodig zijn om deze grote hervormingen aan te pakken.'

'Het is mijn diepe zorg om FIFA en haar belangen, die ik zeer hoog acht, die me ertoe heeft gebracht deze beslissing te nemen. Ik wil iedereen bedanken die mij als FIFA-voorzitter altijd constructief en loyaal gesteund heeft en die zoveel gedaan hebben voor het spel dat we allemaal liefhebben. Wat nu meer dan alles voor mij telt is dat, wanneer dit achter de rug is, voetbal de winnaar is.'

FIFA geeft storting 10 miljoen dollar toe, Valcke ‘niet betrokken’

© AFP

De Wereldvoetbalbond heeft dinsdag in een persbericht toegegeven dat het een storting van 10 miljoen dollar uitgevoerd heeft ‘in het kader van de ontwikkeling van het voetbal in de Caraïben’. De FIFA zet secretatis-generaal Jérôme Valcke en andere hoge FIFA-verantwoordelijken tegelijkertijd uit de wind: ‘Zij waren niet betrokken.’

De FIFA beleeft stormachtige tijden en kwam dinsdag opnieuw op minder positieve manier in het nieuws. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times was het immers Valcke, de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die in 2008 10 miljoen dollar op een rekening gestort heeft die beheerd wordt door Jack Warner. Dat is de ex-voorzitter van de CONCACAF die eerder week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

‘Volledig volgens FIFA-regels’

De FIFA ontkende echter meteen. Volgens de Wereldvoetbalbond kwam die 10 miljoen echter van het organisatiecomité van het WK van 2010 in Zuid-Afrika, was die bedoeld om de Afrikaanse gemeenschap in de Caraïben te ondersteunen en is de betaling volledig volgens de FIFA-regels verlopen, met goedkeuring van de voorzitter van de financiële commissie.

De FIFA onder Blatter: een geschiedenis van corruptie

© AFP

Al sinds de aanstelling van huidig FIFA-voorzitter Joseph ‘Sepp’ Blatter in 1998 hing er een flinke corruptiegeur rond de wereldvoetbalbond. Wij probeerden de vele schandalen voor u op een rijtje te zetten.

1. ‘Fraude bij verkiezing voorzitter’

De Kameroener Hayatou, tegenstander van huidig FIFA-voorzitter Blatter, eist vier jaar na datum een onderzoek naar de verkiezing van de Zwitser. Hayatou, een topman binnen de wereldvoetbalbond, stelt onomwonden dat er fraude in het spel was. Tot de dag van vandaag is Blatter evenwel nog steeds voorzitter van de FIFA, hoewel er bij elke verkiezing weer sprake is van omkoping.

2. Intern onderzoek stilgelegd, secretaris-generaal 'bedreigd'

Blatter laat een onderzoek naar het failliete marketingbedrijf ISL stilleggen, officieel ‘omdat de discretie van het onderzoek gevaar loopt’. Zijn rechterhand, secretaris-generaal Zen-Ruffinen, krijgt het Spaans benauwd en zegt ineens dat hij niet heeft meegewerkt aan ‘een golf van schandalen’. Daarnaast vertelt hij ook dat Blatter het onderzoek stil liet leggen om te voorkomen dat hij zou getuigen. Ruffinen: ‘Ik beschik over heel wat gevoelige informatie over de wanpraktijken van de FIFA.’ Die uitlatingen maken hem niet populair. Enkele dagen later verklaart hij dat hij fysiek bedreigd werd én dient hij klacht in tegen topmannen Jack Warner en Chuck Blazer van diezelfde FIFA. Acht jaar later zou de BBC toch bekendmaken wat er precies aan de hand was (zie punt vijf).

3. 'Blatter houdt corrupte topmannen hand boven hoofd'

Toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson schrijft een brief aan alle UEFA-leden waarin hij voorzitter Blatter ervan beschuldigt corrupte topmannen de hand boven het hoofd te houden, de belangen van het voetbal te negeren, de reputatie van de FIFA te schaden en de wereldvoetbalbond bloot te stellen aan ‘commerciële en financiële onzekerheden’. Johansson weet genoeg en vraagt de UEFA-leden Hayatou te steunen als nieuwe voorzitter.

4. Vicevoorzitter verkoopt WK-tickets op zwarte markt

Vicevoorzitter van de FIFA Jack Warner uit Trinidad & Tobago zou volgens auditbureau Ernst & Young, dat de ticketverkoop op het WK moest analyseren, zelf WK-tickets te hebben opgekocht, om die vervolgens met woekerwinsten door te verkopen op de zwarte markt. De feiten speelden zich af op het WK 2006 in Duitsland. Zo zou hij 5.400 tickets hebben aan vijf keer de normale prijs, goed voor een totale winst van 742.000 euro. Vreemd genoeg blijft hij nadat dat verhaal uitgelekt is, gewoon in het zadel. Enkele jaren later stelt hij doodleuk dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter gewoon op de hoogte is van de wanpraktijken, maar zijn bestuursleden een hand boven het hoofd houdt. De reden? Blatter had Warner nodig om herverkozen te worden als voorzitter van de FIFA.

5. 'Uitvoerend Comité nam 100 miljoen dollar smeergeld aan'

De Britse openbare omroep BBC onthult in een reportage uit 2010 dat marketingbedrijf ISL tussen 1989 en 1999 voor 100 miljoen dollar aan smeergeld betaalde aan leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA. En het ging niet om de minste: de Braziliaan Teixeira was de drijvende kracht achter het WK in Brazilië, de Kameroener Hayalou is voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, de Paraguayaan Leoz die van de Zuid-Amerikaanse. Zij zorgden ervoor dat ISL het alleenrecht kreeg om voor hen te werken.

6. Reportage bewijst corruptie in FIFA

The Sunday Times stuurt twee journalisten op secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen van de FIFA af. Zij doen zich voor als lobbyisten, en Zen-Ruffinen vertelt dat hij hen in contact kan brengen met topmannen die omkoopbaar zijn. Twee doen het voor geld, een derde ‘kan je omkopen met vrouwen’.

7. 'Qatar heeft organisatie WK 2022 gekocht'

Alweer The Sunday Times pakt uit met een grote lading aan e-mails, brieven en zelfs bankafschriften die aantonen dat Qatar smeergeld betaalde voor de organisatie van het WK 2022. Eerder werden er al vragen gesteld bij de toch wat bizarre keuze van het Uitvoerend Comité van de FIFA, dat vreemd genoeg voor een land opteerde waar gevoetbald zou moeten worden bij temperaturen van vijftig graden. De wereldvoetbalbond reageert door Mohammed Bin Hammam, de Qatarese voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie, prompt te schorsen.

Later probeert de FIFA in een rapport komaf te maken met het verhaal dat de WK-organisatie verkocht zou zijn. Ongezien dat een organisatie die van fraude en corruptie beticht wordt, doorgelicht moet worden door een ethische commissie die het nota bene zelf aangesteld heeft. Daarnaast geeft het geen inkijk in het volledige rapport, enkel de voornaamste bevindingen. Die hen toevallig goed uitkomen. Minder toevallig is dat de Engelse voetbalbond, die flink geviseerd wordt, furieus reageert. De Nederlandse voetbalbond houdt het op een beleefde ‘Mogen wij dat rapport ook eens inzien?’.

8. Weer corruptie met WK-tickets in Brazilië

Ray Whelan, directeur van Match Hospitality, het bedrijf dat voor de FIFA de tickets van het WK bedeelt, wordt tijdens het WK in Brazilië door de plaatselijke politie uit het hotel van de FIFA-topmannen geplukt. Samen met nog tien anderen, waaronder oud-voetballer Fofana en Roberto de Assis Moreira, de broer van Ronaldinho, verkocht hij vrijkaarten die bedoeld waren voor sponsors en partners voor het WK in Brazilië. Voor 1.000 euro per ticket, aan zo’n 1.000 tickets per wedstrijd. De bende zou daardoor, met het vorige WK meegerekend, al zo’n 70 miljoen euro hebben opgehaald.

Pittig detail: vier jaar geleden ontstond er commotie net omwille van de aanduiding van Match Hospitality als bedrijf voor de ticketdistributie. Het bedrijf, dat op dat moment maar net het hoofd boven water kon houden, heeft met Philippe Blatter immers... de neef van de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter als aandeelhouder.

9. FBI én Zwitsers gerecht starten onderzoek naar FIFA

De Amerikaanse inlichtingendienst laat zeven FIFA-officials oppakken en documenten uit het FIFA-hoofdkwartier in beslag nemen. Ondertussen opent het Zwitserse gerecht een dossier om de toekenning van de Wereldbekers van 2018 en 2022 te onderzoeken en heeft het sterke aanwijzingen van het witwassen van geld. Die werden aan Rusland en Qatar toegewezen en daarbij zou gesjoemeld zijn. Later op de dag stelt de FBI dat er 'twintig jaar lang' gesjoemeld werd bij de FIFA en dat er maar liefst 151 miljoen dollar aan steekpenningen werd betaald, waaronder miljoenen euro's om de organisatie van het WK 2010 naar Zuid-Afrika te laten gaan.

10. Rechterhand Blatter rechtstreeks gelinkt aan tien miljoen euro smeergeld

Een overschrijving van tien miljoen euro aan smeergeld blijkt te zijn uitgevoerd door secretaris-generaal Jérôme Valcke. De Fransman, bij de Fifa de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, zou in 2008 10 miljoen dollar op een rekening gestort hebben die beheerd wordt door Jack Warner. Dat is de ex-voorzitter van de CONCACAF die eerder week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen ‘een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de Fifa, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen.’

Reacties op ontslag Blatter: 'Zal het WK 2022 nog wel doorgaan in Qatar?'

© AFP

Na het aftreden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter regent het reacties op Twitter. Sommigen roepen op om meteen schoon schip te maken, anderen hopen dan weer dat de Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag zich nog eens kandidaat stelt. Een greep uit de beste reacties.

'Dit was een moeilijke en moedige beslissing, maar het was de juiste', zo reageerde UEFA-voorzitter Michel Platini. De Fransman riep op om bij de nieuwe voorzittersverkiezing te stemmen op de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, die afgelopen vrijdag als enige uitdager de handdoek in de ring gooide na de eerste stemronde.

De Nederlander Michael van Praag noemde het vertrek van Blatter heel mooi nieuws. De preses van de Nederlandse voetbalbond weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing. 'Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen', zei Van Praag tegen De Telegraaf.

'We verwelkomen de beslissing van vandaag en geloven dat het goed nieuws is voor het wereldwijde voetbal en voor FIFA', reageerde Greg Dyke, voorzitter van de Engelse voetbalbond. 'Verandering aan de top van FIFA is de noodzakelijke eerste stap in een echte hervorming van de organisatie. We zullen ons nu volledig wijden aan onze rol als steunpilaar in een positieve transformatie van FIFA voor ons allemaal.'

Voormalig kandidaat-voorzitter Jerome Champagne heeft lovende woorden voor de Zwitser: 'Meneer Blatter onderstreept het feit dat het FIFA is dat telt, als wereldregering van het voetbal... En hij offert zichzelf op zekere wijze op voor een structuur die hij zelf heeft ontwikkeld en die hij liefheeft.'

Nog zo'n voormalig concurrent van Blatter, de Portugees Luis Figo, vindt het tijd voor 'een nieuw tijdperk van dynamiek, transparantie en democratie binnen de FIFA'. Figo liet zich niet uit over een nieuwe kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA. De 42-jarige Portugees trok zich terug uit de vorige strijd om het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond omdat hij niet geloofde in een eerlijke verkiezing.

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft dan weer 'veel respect voor de beslissing van voorzitter Blatter om terug te treden en de noodzakelijke hervormingen op gang te brengen. Hij maakt de weg vrij voor een nieuwe leiding bij de FIFA, die veranderingen moet teweegbrengen', aldus de Duitser.

Ook verschillende sponsors van de FIFA, zoals Adidas, Coca-Cola en Visa, lieten zich positief uit over het opstappen van Blatter. 'Dit is een positieve stap voor de sport, het voetbal en zijn supporters', zo klinkt het bij Coca-Cola. 'We verwachten dat de FIFA voortgaat met het nemen van concrete maatregelen om alle problemen die recent zijn onthuld aan te pakken. Wij denken dat deze beslissing de FIFA zal toelaten snel te ontwikkelen naar een structuur en een instelling uit de 21e eeuw.'

Nathalie Vandystadt, woordvoerder van de Europese Commissie voor Sport: 'Dit is een belangrijke stap, maar er blijft nog veel werk over. We verwachten nu een lang proces van verandering dat nodig is om het vertrouwen te herstellen, en om een solide systeem van deftig bestuur op te zitten bij FIFA.'

De Braziliaanse ex-topvoetballer Romario reageert verheugd: 'Het beste nieuws van de laatste tijd! Zijn ontslag luidt een nieuw tijdperk in voor het voetbal. Alle corrupte bestuurders en voetbalbonden zullen als een tsunami ten onder gaan. Ik hoop nu dat de wateren van deze grote golf volstaan om de corruptie weg te vegen. We hebben een grote kans dat er nu een doeltreffende reiniging in het voetbal over de hele wereld komt. We kunnen nu eindelijk de weg van de verandering inslaan. In de afgelopen decennia was de FIFA alleen een machine om geld te verdienen. De sociale missie van het voetbal om mensen te verenigen, het slechten van barrières werd uit het oog verloren.'

Gary Lineker:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mohamed Bin Hammam:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vincent Kompany:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Marc Coucke:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pierre van Hooijdonk:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ruud Gullit:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Edgar Davids:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

UEFA-inspecteur Karl Dhont:

Meer sportnieuws