© Photonews

John Galliano: 'Ik ben een alcoholist en een verslaafde'

In 2011 moest modeontwerper John Galliano nog opstappen bij Dior vanwege antisemitische uitspraken tijdens een dronken bui. Vier jaar later timmert hij aan de weg terug en vraagt hij vergiffenis voor zijn gedragingen. 'Ik ben een alcoholist. Ik ben een verslaafde.'

De uit Gibraltar afkomstige modeontwerper John Galliano nam tijdens een project rond educatie van enkele Londense synagogen het woord. Met zijn aanwezigheid daar wou hij zijn spijt betuigen voor de kwetsende opmerkingen die hij maakte ten opzichte van het Joodse volk. Voor het eerst in vier jaar reageerde hij dan ook echt op die donkere periode en zijn ontslag bij Dior. Volgens de ontwerper was hij in 2011 aan het einde van zijn Latijn met het maken van 32 collecties per jaar voor Dior en zijn eigen label en stortte hij in.

Galliano is er nu van overtuigd dat hij niet meer zou leven indien het ontslag er niet was gekomen en hij niet tijdig opngenomen zou zijn in een ontwenningskliniek. ‘Dat is in geen enkel opzicht een excuus. Wij alcoholisten en verslaafden zijn misschien niet verantwoordelijk voor onze ziekte, maar wel voor het genezen ervan. Voorheen gaf ik iedereen de schuld over wat me is overkomen. Ik besef nu eindelijk wat er precies gebeurd is en wat voor rol ik daar zelf in heb gespeeld’, zei de modeontwerper op de bijeenkomst.

Ook op het creatieve vlak is Galliano terug op de goede weg. In januari mocht hij als creatief directeur nog zijn eerste collectie voor Maison Margiela voorstellen in Parijs.

NIET TE MISSEN