© *

McDonald's zet glutenvrije hamburgers op het menu in Nederland

Vanaf maandag kunnen ook mensen met een glutenallergie in een aantal Nederlandse filialen van McDonald's terecht voor een hamburger. De fastfoodketen introduceert er dan een variant met een glutenvrij broodje. Of het initiatief ook naar België overwaait, is voorlopig nog onduidelijk.

De glutenvrije hamburgers zullen in ruim vijftig McDonald's-vestigingen verkrijgbaar zijn. De hamburger kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Coeliakie is de chronische ziekte waarbij de darmen geen gluten verdragen en je lichaam dus glutenintolerant wordt. 'McDonald’s wil dat iedereen bij hen kan eten. Ook de mensen die om medische redenen gluten moeten mijden', zegt Esther Melenberg, hoofd diëtetiek van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De gluten in de gewone hamburger bevinden zich in het broodje. Het glutenvrije broodje dat McDonald’s gebruikt voor de burgers bestaat voornamelijk uit rijst, maïs en tapioca en kost evenveel als zijn gewone variant.

Voorlopig zal het initiatief nog geen navolging kennen in ons land. 'We kijken eerst hoe het bij onze noorderburen verloopt en kijken dan geleidelijk aan of we ook hier glutenvrij kunnen gaan. Er zijn vooral praktische belemmeringen doordat de broodjes apart gehouden moeten worden van de gewone, maar we zijn zeker wel voor het idee gewonnen', klinkt het bij McDonald's België.

NIET TE MISSEN