Slachtoffers Pinksterstorm kunnen dossier indienen bij Rampenfonds

De slachtoffers van de hagelstorm vorig jaar rond Pinksteren hebben vanaf vandaag vier maanden tijd om een dossier in te dienen bij het Rampenfonds. Dat melden het stadsbestuur van Gent en de provincie Oost-Vlaanderen, die zwaar getroffen werden door de natuurramp.

gjs

De federale ministerraad erkende begin april tien natuurrampen, waaronder de zware hagelstorm op 7, 8 en 9 juni 2014. Door de zesde staatshervorming is de federale regering sinds 1 juli 2014 niet langer bevoegd voor de erkenning van natuurrampen, maar die rampen dateerden nog van voor die datum. De Koninklijke Besluiten zijn dinsdag in het Belgisch Staatsblad verschenen, waardoor de getroffenen nu vier maanden de tijd hebben om hun dossier in te dienen.

Tot en met 30 september kan een dossier ingediend worden bij de provincie. 'In de provincie Oost-Vlaanderen werden volgende gemeenten erkend als rampgebied. Overvloedige regenval van 27 en 28 juli 2013: Aalst, Denderleeuw, Haaltert, Merelbeke en Ninove. Windhoos en rukwinden van 3 januari 2014: Denderleeuw. Windhoos en rukwinden van 25 januari 2014: Nevele. Overvloedige regenval op 7, 8 en 9 juni 2014: Aalter, Beveren en Lokeren. Hagel op 7, 8 en 9 juni 2014: alle Oost-Vlaamse gemeenten', meldt het provinciebestuur.

De slachtoffers moeten eerst hun verzekering aanspreken voor de vergoeding van de schade. Daarna kunnen ze terecht bij het Rampenfonds. waar rekening zal gehouden worden met de vergoeding die de verzekering uitbetaalde.