© BELGA

SP.A hekelt uitblijven maandelijkse verslagen Vlaamse wapenhandel

Sinds het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering zijn de maandelijkse rapporten van de wapenhandel in Vlaanderen niet meer gepubliceerd. Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) vraagt dat de rapporten dringend online gezet worden. 'Wij worden geacht de Vlaamse wapenhandel op te volgen, maar hoe kunnen we dat grondig doen als we niet maandelijks een overzicht krijgen?', zegt ze.

gjs

Sinds 2005 brengt de Vlaamse regering in het kader van de transparantie maandelijks verslag uit over de wapenhandel en aanverwant materiaal. Hoewel de Vlaamse Regering daartoe niet verplicht is, publiceerde ze deze maandelijkse verslagen online.

Het laatste rapport dateert nu echter al van mei 2014, nog voor het aantreden van de huidige Vlaamse regering. Soens zegt dat ze het probleem al meermaals aankaartte bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA). 'Telkens was het antwoord dat ze er snel zouden komen. Ondertussen zijn we een jaar verder. De regering houdt informatie achter. Zeker in een gevoelig domein als wapenhandel is dat onaanvaardbaar', zegt Soens.