Zijn toeristen binnenkort minder welkom in Barcelona?

Foto: Shutterstock

Vakantie

Zijn toeristen binnenkort minder welkom in Barcelona?

Print
Als het van de nieuwe burgemeester van de Catalaanse hoofdstad afhangt, dan moet er dringend paal en perk gesteld worden aan de eindeloze toestromen van toeristen. Ada Colau wil kost wat kost vermijden dat Barcelona het nieuwe Venetië wordt.

Barcelona werd in 2013 door 7,57 miljoen toeristen bezocht, waarvan er meer dan zes miljoen uit het buitenland kwamen. In 2000 trok de stad nog 3,14 miljoen bezoekers. Ook bij de Belgen is het nog steeds de favoriete citytripbestemming bij uitstek. Een exponentiële groei die niet aan de aandacht van de nieuwe burgemeester Ada Colau ontsnapte.

'We kunnen nog groeien, maar ik weet niet hoe ver nog', zegt Colau in de Spaanse krant El Pais. Ze wil alvast de komende zes maanden geen nieuwe hotels toestaan. 'We moeten het aantal hotels en toeristenappartementen aan banden leggen en met preventieve regelgeving komen, voor het uit de hand loopt.' Daarmee neemt de burgemeester vooral de Airbnb-appartementen in het vizier.

Dronken jongeren
Alda Colau komt daarmee ook tegemoet aan de steeds luidere roep om toeristenlimitieten van de inwoners van Barcelona zelf, die die enorme toestroom met lede ogen aanzien. Al meer dan een jaar protesteren ze in de straten van de stad tegen de dronken jongeren die alleen naar hun stad komen om te feesten en de boel op stelten te zetten. 

Het protest tegen toeristen is een fenomeen dat zich in wel meer Europese steden voordoet. Ook veel inwoners van Berlijn hebben het meer dan gehad met 'al die buitenlanders die hun stad gijzelen'. 

NIET TE MISSEN