Tweelingfotografie in al haar facetten

Foto: Margo Tilborghs

Tweelingfotografie in al haar facetten

Print
Antwerpen / Essen / Brecht - Twee jaar geleden deed fotografiestudente Lia Maas een oproep. Ze zocht eeneiige tweelingen voor haar eindwerk. Het resultaat Different Perspectives 15 is te zien in Antwerpen.

Ruim veertig studenten fotografie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen tonen van 18 tot 21 juni hun werk in de Oude Mosterdfabriek in Antwerpen. Onder hen ook de Essense Lia Maas. Gefascineerd door eeneiige tweelingen probeerde ze erachter te komen waarom tweelingen doen wat ze doen. Na een artikel in Gazet van Antwerpen kwam ze in contact met Silke en Lissa, toen 9 jaar .

“Ik heb bewust gezocht in deze leeftijdscategorie om de ontwikkelingsfase in beeld te brengen van verlegen meisjes die de weg afleggen naar volwassenheid.”

Ze fotografeerde de tweeling een aantal jaren. “Ik ben inmiddels volledig geïntegreerd in hun gezin”, zegt ze. “Mijn aanwezigheid valt nauwelijks op. De meisjes groeien op in een omgeving waar bijna alles kan en mag. Juist dat maakte dit project zo puur. Lissa, is een uitdagend meisje met veel zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Silke is dan weer creatief en perfect in het bedenken van oplossingen. Ik ben hun ouders Pascale en Alex zeer erkentelijk dat ze mij in de gelegenheid stelden om dit project te kunnen realiseren.”

In de industriële zalen van de Oude Mosterdfabriek kan het publiek vier dagen lang kennismaken met de nieuwe lichting fotografen en hun werk: project- en documentaire fotografie, portretfotografie en conceptuele en abstracte fotografie. De ruige achtergrond laat ruimte aan de verbeelding.  

“Fotografie helpt ons stil te staan en rond te kijken en dingen te zien die niet alledaags zijn”, zegt Lia. “Ondertussen werk ik verder aan een boek met een vijftigtal foto’s van de tweeling.”

Het boek Work in progress is op de expo te bezichtigen. 

Different Perspectives 15, 19-21/6, Oude Mosterdfabriek, Everaertsstraat 69, Antwerpen

Info: Lia Maas, Koninlijke Academie voor Schone Kunsten

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio