Crash Britselei was geen straatrace

De auto van Karim A. ging over de kop. Zijn passagiers waren op slag dood. Foto: BFM

Crash Britselei was geen straatrace

Print
Antwerpen -

Volgens de Antwerpse strafrechter waren de bestuurders die bij een dodelijk ongeval op de Britselei betrokken raakten, niet in een straatrace verwikkeld. Alaya S. (22) werd vrijgesproken, Karim A. (22) kreeg drie jaar cel en vijf jaar rijverbod voor zijn roekeloos rijgedrag.

Het drama gebeurde in de nacht van 14 augustus 2012. Een ooggetuige verklaarde hoe hij met hoge snelheid werd ingehaald door een Volkswagen Golf en Renault Mégane, die kort achter elkaar reden. Even verderop liep het fout.

Karim A., die achter het stuur van de Volkswagen zat, merkte te laat hoe zijn voorligger een vuilniswagen wilde voorbijsteken. Hij probeerde nog uit te wijken, maar raakte de boordsteen van de trambedding en belandde op zijn dak. De twee passagiers van Karim A., de twintigjarige Aaron Marques en de Kroatische toeriste Roos Carapic (26), waren op slag dood. De politierechter haalde in december vorig jaar ongemeen hard uit naar Karim A. “Hij trok op tot 70 à 90 kilometer per uur en had geen oog meer voor hindernissen”, zei de politierechter. “Dat in het stadscentrum én met de verantwoordelijkheid voor twee passagiers. Dat getuigt van een totaal onverantwoord rijgedrag.”

Maar ook Alaya S., de bestuurder van de Renault, werd veroordeeld. Hij kreeg een lichtere straf, 10 maanden met uitstel en twee jaar rijverbod, omdat hij Karim zou hebben opgejaagd.

De jonge bestuurders weigerden zich neer te leggen bij het vonnis en gingen in beroep, waardoor de zaak naar de correctionele rechtbank verhuisde. Daar werd Karim A. gisteren opnieuw veroordeeld voor zijn roekeloos rijgedrag. Zijn straf blijft ongewijzigd.

Geen straf

Voor Alaya S. kwam er goed nieuws: hij gaat vrijuit. “Uit de verschillende verklaringen in het dossier kan onvoldoende worden aangetoond dat er op de Leien een straatrace werd gehouden”, aldus de rechtbank. “Nergens blijkt afdoende dat de twee bestuurders elkaar hebben aangespoord om snel te rijden.”

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio