© BELGA

Helft studenten haakt af tijdens lerarenopleiding

Eén op de twee studenten die een lerarenopleiding aanvatten, haakt onderweg af. Dat zegt Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Niet enkel het afhaken is opmerkelijk, er is ook een stijging vast te stellen van het aantal studenten dat zijn studieduur verlengt. Liefst drie op de vier studenten doet langer over de opleiding dan voorzien.

‘Het cijfer van de drop-out schommelt sinds 2008 rond de 50 procent. Het gemiddelde van alle studierichtingen in het hoger onderwijs bedraagt ongeveer 30 procent. Een opvallend verschil. Daarom moeten we durven analyseren wat de oorzaken zijn en welke oplossingen we kunnen aanreiken’, zegt Daniëls. ‘Bij het zoeken naar oorzaken kan men er niet omheen dat de lerarenopleiding steeds meer een tweede keuze lijkt te worden voor studenten. Meer dan de helft van de studenten in de lerarenopleiding heeft voorheen een andere opleiding aangevat, zo blijkt’, zegt het N-VA-parlementslid.

De Vlaamse regering wil, zoals bekend, de lerarenopleiding hervormen en een verplichte niet-bindende toelatingsproef invoeren.

Nu in het nieuws