© EPA

Alison Van Uytvanck: ‘Ik had tranen in de ogen’

Alison Van Uytvanck (WTA 93) sprong in de armen van haar coach Ann Devries, nadat ze zich maandag had geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros. De 21-jarige Grimbergse won op Court 1 in twee sets met 6-1 en 6-3 van de 23-jarige Roemeense Andreea Mitu (WTA 100). ‘Dit is ongelooflijk!’, verklaarde ze na afloop. ‘Ik had tranen in de ogen.’

Aangemoedigd door onder anderen Kim Clijsters, die in Parijs deelneemt aan de Women’s Legends Trophy, had Van Uytvanck niet veel moeite met Mitu, die met een dubbele fout de wedstrijd afsloot.

‘Ik ben goed aan de wedstrijd begonnen’, stelde Van Uytvanck. ‘Ik was een beetje zenuwachtig, maar ik geloof dat zij nog nerveuzer was dan ik. Het sleutelmoment was toen ik bij het begin van de tweede set 0-40 achterkwam op mijn opslag (bij 1-0 voor Mitu, nvdr.), om uiteindelijk toch nog de game te winnen. Van dan af aan kreeg ik weer het overwicht op haar. Zij begon beter te spelen tegen het einde van de eerste set, ik moest dus op mijn hoede zijn. Iedereen wist dat dit een mooie kans was om de kwartfinales te bereiken. Ik heb die kans gegrepen. Ik ben dan ook erg blij.’

Van Uytvanck, die nooit eerder beter presteerde op een grandslamtoernooi, is de eerste Belgische sinds 2007 (Justine Henin) die de kwartfinales op Roland Garros bereikt. ‘Ik moet toegeven dat ik het nog niet goed besef. Ik weet niet goed wat me overkomt. Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Justine Henin heeft niet enkel mij, maar veel speelsters in België geïnspireerd.’

Dankzij haar prestaties op het Parijse gravel beukt Van Uytvanck de poorten naar de top 50 op de WTA-ranking open. ‘Die top 50 is een fantastische bonus. Eindelijk! Dat is al zo lang mijn doel.’

Bij de laatste acht ontmoet Van Uytvanck de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24). Die versloeg in haar achtste finale de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 4).

Van Uytvanck naar eerste Belgische kwartfinale sinds 2007

Van Uytvanck mag zich opmaken voor de kwartfinales.© BELGA

Alison Van Uytvanck (WTA 93) blijft het uitstekend doen op Roland Garros. Onder het toeziend oog van Kim Clijsters stuurde de Grimbergse nu ook de Roemeense Andreaa Mitu (WTA 100) naar huis met 6-1 en 6-3. Van Uytvanck is de eerste Belgische sinds Henin in 2007 die zich kan kwalificeren voor de kwartfinales van Roland Garros.

Alison Van Uytvanck zat meteen goed in de wedstrijd tijdens haar achtste finale tegen Mitu. De Roemeense, net als Van Uytvanck een verrassing op Roland Garros, leek wat onder de indruk van de omstandigheden en maakte onnodig veel fouten. Van Uytvanck sloeg zelf vier aces en liet de Roemeense meteen alle hoeken van de court zien. 4-0 na dertien minuten, en 6-1 na 25 minuten. Mitu meteen op achterstand, Van Uytvanck tenniste op een wolk.

Tweede set spannender

In set nummer twee set vond Mitu haar tweede adem. Van Uytvanck maakte enkele kleine foutjes waardoor ze wat terrein moest prijsgeven aan haar opponente. Mitu kwam 0-1 en 0-40 voor, maar Van Uytvanck vocht terug op een cruciaal moment. Ze liet Mitu niet door haar opslag breken, en forceerde enkele spelletjes later zelf een break: 3-2 voor Van Uytvanck. Deweg naar de kwartfinales leek nu echt open te liggen.

Ondanks die break presenteerde de tweede set zich veel spannender dan de eerste: bij 4-3 leek Mitu op haar beurt op weg naar een break, maar Van Uytvanck liet opnieuw haar tanden zien. Tot tweemaal toe kreeg Mitu een breakpunt, evenveel keer sloeg de Grimbergse de hoop van de Roemeense aan diggelen. Met enkele rake winners klom Van Uytvanck toch nog op 5-3, waardoor Mitu niet meer in staat leek om nog enig weerwerk te bieden. Van Uytvanck maakte het af op de opslag van de Roemeense: 6-1 en 6-3, en de eerste Belgische in een kwartfinale op Roland Garros sinds Justine Henin in 2007 was een feit. In die kwartfinale neemt ze het op tegen Kvitova (WTA 4) of Bacsinszky (WTA 23).

Meer sportnieuws