© Joren De Weerdt

De geluksvogels van het VOC

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren vzw - kortweg VOC ­Neteland - krioelt van het leven. Als de lente landt in het land, draait het VOC in Herenthout op volle toeren. Bezielster Mieke De Wit, medewerkster Lien Van Bastelaer en een schare vrijwilligers weten niet waar hun hoofd staat.

Zowat alle vogels leggen een ei in mei. Helaas durft er al eens een sukkeltje uit het nest te donderen. Doorgaans zijn deze stumperds dan een vogel voor de kat. Behalve de geluksvogels die bij VOC Neteland belanden. Mieke De Wit en haar team nemen alle wilde dieren in nood onder hun vleugels.

Twee jaar geleden verkocht de eigenaar van het voetbalveld zijn terreinen en VOC Neteland zag zijn kans schoon. Dat KFC Diamantschijf na vijftig sportieve ­seizoenen de vleugels elders moest uitslaan, deed de lokale gemoederen enigszins opvliegen. Intussen is de rust weer neergedaald. Mieke en haar team vlogen er ­stevig in. De kantine van weleer is omgebouwd tot een modern opvangcentrum voor dieren in nesten.

Mieke beantwoordt graag onze vragen, als ze ondertussen maar verder mag voederen. Tientallen opengesperde bekjes bedelen om eten. “Het is momenteel niet druk, het is ont-zet-tend druk. Onze couveuses draaien op volle toeren. Het is nu eenmaal lente. Sommige jongen moeten we om het uur voederen, andere om het halfuur. Dat wil zeggen dat wanneer je ronde gedaan is, je helemaal opnieuw mag beginnen. Het stopt nooit. Wij voederen ook op zon- en feestdagen, want vogels doen daar niet aan mee.”

Lees het hele verhaal zaterdag in CittA Kempen, gratis bij Gazet Van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio